Naučite dijete da bez straha ide kod zubara

Kao što je već rečeno, djeca ne mogu shvatiti svrsishodnost posjete, te je na stomatologu da dobije njegovo povjerenje
499 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 11:46h

Rad sa djecom ima mnoge specifičnosti i umnogome se razlikuje od rada sa odraslima. Pored anatomskih i morfoloških razlika, najprijatnije su razlike u psihi djeteta i odraslih. Naime, stomatolozi ne mogu očekivati od djece, naročito male i predškolskog uzrasta, da razumiju i shvate razlog i neophodnost stomatoloških intervencija.

Da bi posjeta stomatologu bila prijatna za sve, napore treba da ulože kako stomatolozi, tako i roditelji i djeca.

Uloga stomatologa je ključna u omogućavanju prijatne posjete djeteta. Kao što je već rečeno, djeca ne mogu shvatiti svrsishodnost posjete, te je na stomatologu da dobije njegovo povjerenje. Zato stomatolozi moraju biti strpljivi kako bi to i ostvarili.

Ipak, u nekim situacijama neophodno je primijeniti „prijateljsko nasilje“, kada se djetetu na silu otvaraju usta u cilju rešavanja akutnog problema

Naime, razlikuje se 5 psiholoških tipova djece i to: normalno, uzdržano, pretenciozno, plašljivo i jogunasto.

Stomatologu u radu teškoće stvaraju plašljiva i jogunasta djeca.

Plašljivo dijete ima strah od stomatologa /doktora/ bijelog mantila koji je najčešće posljedica lošeg iskustva i/ili strašnih priča o „zubaru“ i „vađenju zuba“. Rad sa ovakvim djetetom zahtijeva dosta ohrabrivanja i postepen rad, a u nekim situacijama i premedikaciju.

Da bi posjeta stomatologu bila prijatna za sve, napore treba da ulože kako stomatolozi, tako i roditelji i djeca

Izbacivanje roditelja najčešće pomaže. Ipak, u nekim situacijama neophodno je primijeniti „prijateljsko nasilje“, kada se djetetu na silu otvaraju usta u cilju rešavanja akutnog problema.

Dobra komunikacija svih učesnika – stomatologa, djeteta i roditelja – predstavlja jedini način da se omogući prijatna posjeta stomatologu.

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: