Opraštanje bivšim ljubavima: Bez straha idite dalje

Skoro svi imaju loša iskustva i nameće se pitanje kako pravazići strah da se to iskustvo ne ponovi u novoj ljubavnoj vezi? Odgovor je: suočavanje sa strahom i opraštanje
238 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 10:46h

Film “U odbrani svog života” sa Meril Strip u glavnoj ulozi, na neuobičajen način prilazi problemu ljubavi. Glavni junak pogine u saobraćajnoj nesreći i nađe se pred strašnim sudom. Iznenađen je i zbunjen kada shvati da sudije zanima jedino da li je u svom zemaljskom životu savladao strah i nesigurnost.

Sud ga sučeljava sa dokazima da je u tome potpuno zakazao. On saznaje da ljudi zbog strahova (nastalih iz loših iskustava), zauzdavaju svoja stvarna osjećanja, pretvaraju se i lažu, podilaze jedni drugima, a zapuštaju sami sebe, svoje potrebe i svoj razvoj.

Ako za vrijeme života ne uspiju da promijene stav i riješe se straha, moraju se nakon smrti ponovo vratiti na zemlju i u novom životu pokušati da riješe taj problem. Skoro svi imaju loša iskustva i nameće se pitanje kako pravazići strah da se to iskustvo ne ponovi u novoj ljubavnoj vezi? Odgovor je: suočavanje sa strahom i opraštanje.

Suočavanje sa strahom

Naši nesvjesni sadržaji su uvijek spremni da nam namjeste scenu koja je najsličnija doživljenoj traumi i tako nam daju šansu da ovoga puta donesemo ispravnu odluku i procjenu situacije pa i oslobođenje od one misli iza o drugima i o nama samima.

Često klijente pitam: “Da li vas ova situacija podsjeća na neku iz prošlosti?”. Odgovor je najčešće potvrdan. Tada strahovi koje smo poricali i ignorisali (jer je bilo suviše bolno gledati ih), počinju da izbijaju u svijest, jer smo ih oslobodili i tada vraćamo izgubljenu energiju sebi.

Na pitanje kakvi ste bili prije tog negativnog iskustva, odgovor je: “Bila sam slobodna, uživala sam i vjerovala sam u potpunosti”.

Loša iskustva čine da generalizujemo novonastale stavove na sve muškarce ili žene: “Svi muškarci su lažovi ili sve žene su za korist’’. Potrebno je mijenjati ta uvjerenja da bi spriječila nova iskustva koja će ih potvrditi, npr: “Bez obzira na loše iskustvo, ja biram da vjerujem drugima, prošlo iskustvo me čini opreznijom u procjeni, ali ne dozvoljavam da promijeni moju sposobnost da uživam u novoj (sljedećoj) vezi”.

Opraštanje

Nužno je da oprostite svim osobama koje smatrate da su vas povrijedile, sebe radi. Kada nekoga optužujete, vi stalno restituišete svoj bol, povezujete se sa ljudima koji će vam to potvrditi ili jednostavno gubite povjerenje u ljude.

Svaki put kada sudimo i kritikujemo, zračimo nešto što će nam se vratiti, to privlačimo i to pojačavamo. Te misli ne odlaze onom drugom, veći dio tih misli se vraća nama i tako okupamo sebe energijom mržnje i osude. Naše tijelo ne može da procijeni razliku između prave situacije i misli. Osobe koje ne mogu da oproste najčešće se razbolijevaju od teških psihosomatskih bolesti.

Kada čovjeka napusti voljena osoba, on se može pogubiti i patiti ili se uzdići iznad patnje, čuvajući svoje uspomene.

Ovu drugu opciju ilustruje scena iz filma “Kazablanka” u kojoj Hemfri Bogart, opraštajući se od Ingrid Bergman, kaže: ’’Uvijek ćemo imati Pariz’’, ne spominjući bol ili ljutnju zbog gubitka.

Za zrelu osobu, bol se pretvara u prekrasno sjećanje na zajedničke trenutke. Oproštajem ćete dobiti unutrašnji mir, a to je stanje kojem svi težimo.

Vježba opraštanja

Najbolje je da radite vježbu udvoje ili sami ukoliko vam je tako lakše. Sjedite jedno naspram drugog. 1. Osoba zatvara oči i govori: “Osoba kojoj moram da oprostim je (ime dečka, cure)”.

Ljuta sam na (ime dečka, cure) i recite razlog.

Ukoliko osjećate tugu, vi recite: “Tužna sam jer me je (Marko, Jelena) napustio” itd. Važno je da osjetite i izbacite emociju. 2. Sljedeći korak je opraštanje: ’’Marko, Jelena, u potpunosti ti opraštam.

Ja ti opraštam za odbacivanja i ponižavanje … (unesite vaš razlog i slobodno iskažite sve što ste loše doživjeli u toj relaciji)”. 3. Sada osoba koja sjedi naspram vas kaže: “Hvala ti, od sada si slobodna”.

Zamislite da vam to kaže osoba kojoj opraštate. 4. Sada obraćate pažnju na sebe i kažete glasno: “Opraštam sebi što sam u svim daljim vezama bila nepodnošljiva, nepovjerljiva”. (Navedite vaš obrazac).

Ovu vježbu možete koristiti da biste oprostili prijateljima, roditeljima, braći, sestrama. Takođe, ukoliko ste vi ti kojima treba oprost od druge osobe, možete raditi na ovaj način.

Autorka je psihoterapeutkinja

Pitanja za našu saradnicu možete slati na e-mail:

ljubavni.odnosi@gmail.com

Galerija

Bonus video: