Istine i laži o smrznutoj i konzerviranoj hrani

Ono što možda niste znali je da je ovakva hrana ponekad i zdravija što su dokazale mnogobrojne studije
126 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 10:28h

Svakodnevna jurnjava i stil života se najviše odražava na našu ishranu. Uglavnom kada se vraćate s posla lokalna pijaca više ne radi, pa je prodavnica jedini izvor namirnica, koje su snabdjevene nekim svježim povrćem i voćem, ali je mnogo veći izbor konzervirane i smrznute hrane koja se lakše i brže sprema.

Da li je ovakva hrana i dobra?

Evo par činjenica o smrznutoj i konzerviranoj hrani koje možda niste znali.

1. Smrznuta i konzervirana hrana nije dobra?

Konzervirana hrana nam omogućava da jedemo namirnice i van sezone, a proces smrzavanja i konzerviranja čini ovu hranu nutritivno vrlo sličnu svježoj.

Ono što možda niste znali je da je ovakva hrana ponekad i zdravija što su dokazale mnogobrojne studije.

Mnogi prerađeni proizvodi sadrže istu količinu vitamina i minerala kao i svježi, a neki i čak u većoj količini

Obrada može poboljšati bezbjednost namirnice koju jedete samim procesom čuvanja, jer se prilikom grijanja na visokim temperaturama uništavaju štetne bakterije u hrani, a pojedini aditivi sprječavaju užeglost masti koje vodi do razvijanja štetnih gljivica.

2. Obrađena hrana nije hranljiva kao svježa?

Mnogi prerađeni proizvodi sadrže istu količinu vitamina i minerala kao i svježi, a neki i čak u većoj količini. Razlog je što se za konzerviranje koriste samo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti i to vrlo brzo nakon branja, te na taj način ne gube ili gube vrlo malo na svojoj hranljivosti.

Smrznuto povrće se obično obrađuje u roku od nekoliko sati nakon berbe, gubeći jako malo od svojih hranljivih svojstava, što nije slučaj sa svježim namirnicama kojima je ponekad potrebno i više dana da stignu do prodavnice.

3. Neke namirnice su bolje konzervirane nego svježe?

Određene namirnice poput konzervirane ribe ili paradajza su bolje nego svježe. Razlog je u načinu obrade.

Paradajz iz konzerve sadrži čak i do 40 odsto više antioksidanasa i likopena od svježeg, a konzervirana tunjevina, skuša ili sardine su odlična zamjena za svježe, jer gube vrlo malo hranljivih sastojaka i pune su omega 3 masnim kiselinama koji su odlični borci u prevenciji bolesti srca.

Galerija

Bonus video: