Crnogorski autori izlažu u Klovićevim dvorima

“Izložba sabira ono što je relevantno na prostoru bivše Jugoslavije kada je u pitanju savremena angažovana fotografija"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 12:55h

Projekat “Aftermath. Changing Cultural Lanscape” (Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža), posvećen istraživanju i promovisanju umjetničke fotografije na području zemalja bivše Jugoslavije (1991-2011), biće predstavljen sjutra veče u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Na izložbi, koja je do sada predstavljena u Ljubljani (Slovenija) i Pordenoneu (Italija), biće izložne fotografije tri crnogorska autora: Lazara Pejovića, Duška Miljanića i Voja Radonjića.

Projekat je saradnja stručnih timova iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Prištine, Cetinja i Beograda, na inicijativu Galerije “Photon” iz Ljubljane. Idejni začetnik projekta je kustos Miha Colner, a u projektu učestvuju: Centar za savremenu fotografiju “Photon” iz Ljubljane, C.R.A.F. Splilimbergo, Portal Suvremena hrvatska fotografija iz Zagreba, Film&Film iz Pule, Galerija “Remont” iz Beograda, “Collegium Artisticum” iz Sarajeva, Narodni muzej Crne Gore sa Cetinja i Stacion – centar za savremenu umjetnost iz Prištine.

"Zajednički prostor regiona" (Foto: Vojo Radonjić)

“Izložba sabira ono što je relevantno na prostoru bivše Jugoslavije kada je u pitanju savremena angažovana fotografija, koju stvaraju autori prisutni na sceni posljednjih dvadeset godina. Projekat je dragocjen jer predstavlja bivši prostor Jugoslavije kroz prizmu jedinstvenog kulturnog prostora.

Na osnovu predstavljenih radova mogu se sagledati sličnosti nekadašnjeg zajedničkog prostora, kao i njihovih autora koji su formirani u sličnim društvenim i političkim okolnostima. Izložbu prati Forum koji podrazumijeva kratke prezentacije bilo da su u pitanju selektori, bilo da je riječ o umjetnicima”, kazala je jedan od kustosa izložbe Mirjana Dabović, najavljujući da će projekat “Aftermath. Changing Cultural Lanscape” do kraja 2013. biti predstavljen i u Crnoj Gori.

Poslije Klovićevih dvora, projekat se seli u beogradsku galeriju “Remont”, a zatim će biti predstavljen i u glavnom gradu Makedonije. Kako nam je kazala Dabovićeva, postoji veliko interesovanje za izložbu i van regiona tako da će uskoro krenuti i njena “dalja” turneja.

"Sve što je relevantno" (Foto: Duško Miljanić)

Galerija

Bonus video: