Tragikomedija u tužilaštvu: Meci na sve strane, a dokaza nema

Članovi kriminalnih grupa su, kako pokazuju podaci iz Izvještaja Vrhovnog državnog tužilaštva, povratnici u vršenju krivičnih djela
1286 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 04:04h

Članovi i vođe barskih kriminalnih grupa posljednjih sedam godina krivično su gonjeni za 29 ubistava, pokušaja ubistava i podstrekavanja na to krivično djelo.

Protiv njih su otvarane istrage i podizane optužnice i za nasilničko ponašanje, razbojništvo, nedozvoljeno nošenje oružja, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Neka od tih krivičnih djela datiraju još iz sredine 90-ih godina, a ima postupaka koji još traju, iako su otvoreni 2001.

Prema podacima tužilaštva, za ubistava i ubistva u pokušaju, najviše su procesuirani Alen Peročević, Veselin Bujić i Nikola Spasojević

U predmetima je postupalo Osnovno tužilaštvo u Baru i Više tužilaštvo u Podgorici, a to pokazuju podaci iz izvještaja vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, skupljeni tokom kontrole rada barskog tužilaštva 21. i 22. marta - nakon propusta u slučaju Škerović.

U izvještaju objavljenom na sajtu VDT koji je, kako je rekla Čarapić, dostavljen i poslanicima, piše da su “pregledane sve neriješene krivične prijave koje se nalaze u fazi prikupljanja potrebnih obavještenja, neriješene istražne radnje i istrage kod suda, neriješeni optužni predlozi i optužnice, odbačaji krivičnih prijava, predmeti okončani odloženim gonjenjem, arhivirani predmeti i upisnici”.

Šćepan Bujić

“Posebno su pregledani predmeti formirani protiv lica koja su kao organizatori i članovi kriminalnih grupa djelovali na području rada tužilaštva u Baru kao i predmeti formirani protiv sa njima povezanim licima: Veselina Bujića, Ognjena Bujića, Šćepana Bujića, Almedina Bahovića, Zorana Drešića, Marka Gojčevića, Dragoslava Ivanovića, Jovana Klisića, Mirsada Lukolića, Bojana Martinović, Alena Peročevića, Nikole Spasojevića, Nikole Vujanovića, Nikole Vujovića i Marjana Gojčevića”, navodi se.

Prema podacima tužilaštva, za ubistava i ubistva u pokušaju, najviše su procesuirani Alen Peročević, Veselin Bujić i Nikola Spasojević. Izuzev Rajka i Pavića Škerovića, te Marjana Gojčevića, Veljka Bulatovića i Nikole Vujovića, svih desetoro članova i vođa barskih klanova gonjeni su za pokušaje ubistva, počinjene uglavnom tokom međusobnih obračuna.

Zbog dva ubistva u pokušaju, Peročević je kao maloljetnik osuđen na pet, odnosno četiri godine maloljetničkog zatvora. On je prošle godine osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo u pokušaju 2002, a za podstrekivanje na ubistvo u pokušaju iz 2003. dobio je 18 mjeseci zatvora pravosnažnom presudom iz 2011.

Alen Peročević

Na spisku njegovih krivičnih djela je i napad na policiju, nasilničko ponašanje, teška tjelesna povreda, lažno prijavljivanje. Kao saizvršioce tužilaštvo je, između ostalog navelo, Almedina Bahovića,Viktora Strugara, Bojana Martinovića, Nikolu Spasojevića i još desetak osoba.

Nikola Spasojević je optužen za tri ubistva u pokušaju i teško ubistvo u pokušaju, a osuđen je kao stariji maloljetnik na jedinstvenu kaznu od 3 godine i 10 mjeseci. Za jedno djelo je dobio vaspitnu mjeru jer je imao 17 godina.

Istražni organi su godinama unazad imali podatke o visokom stepenu kriminaliteta u tom gradu, o čemu se “Vijesti” ranije pisale, a Bar je došao u centar pažnje tek nakon brutalnog ubistva braće Gojačanin

Šćepan je takođe više puta evidentiran za nasilničko ponašanje, a pravosnažne presude protiv njega nema ni za jedno krivično djelo.

Veselin Bujić optužen je za dva ubistva u pokušaju, podstrekivanje na ubistvo u pokušaju i teško ubistvo u pokušaju, za koje je pravosnažno osuđen na 2,6 godina.

Za ubistvo u pokušaju je krajem februara dobio 1,3 godinu zatvora, a za isto krivično djelo iz 2002. tužilac je odustao od krivičnog gonjenja zbog nedostatka dokaza. Optužen je samo Milija Majk Vlahović, koji je na kraju postupka - oslobođen krivice.

Članovi kriminalnih grupa su, kako pokazuju podaci, povratnici u vršenju krivičnih djela.

Istražni organi su godinama unazad imali podatke o visokom stepenu kriminaliteta u tom gradu, o čemu se “Vijesti” ranije pisale, a Bar je došao u centar pažnje tek nakon brutalnog ubistva braće Gojačanin.

Rajko Škerović

Neposredno nakon tog zločina, uhapšeni su Rajko i Pavić Škerović zbog droge i oružja koji su im pronađeni.

Nakon pingponga sa određivanjem pritvora i afere koja je izbila tim povodom, tužilaštvo je kontrole kolega u Baru utvrdilo grešku u postupanju, jer se ispostavilo da je krivično djelo nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija tretirano kao prekršajni postupak.

U izvještraju VDT piše da će zbog nestručnog ponašanja osnovni tužilac i njegov zamjenik biti disciplinski procesuirani pred Tužilačkim savjetom.

Postupak za razbojništvo traje 11 godina

Iako se pravosuđe hvali ažurnošću, slučaj Almedina Bahovića pokazuje drugačije.

Istraga Višeg podgoričkog tužilaštava, a zatim i optužnica protiv Bahovića, Alena Peročevića i Viktora Strugara je otvorena 2001. za razbojništvo u pokušaju.

Nakon što se Viši sud u Podgorici oglasio nenadležnim, predmet je 2010. upućen podgoričkom osnovnom tužilaštvu.

Luka Đurović se ne pominje

U dokumentaciji tužilaštva, priloženoj uz Izvještaj, nigdje se ne pominje ime Luke Đurovića, koji se u policijskoj evidenciji tretira kao vođa jednog od šest barskih klanova.

Njega mediji dovode u vezu sa Beograđaninom Lukom Bojovićem, koji takođe, prema policijskim informacijama, važi za veoma bliskog saradnika odbjeglog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića.

Prema policijskim podacima, u Baru ima nekoliko kriminalnih grupa, čije su vođe, osim Bujića, i Armin-Muša Osmanagić, braća Dragoslav i Duško Ivanović, Stojan i Vlado Sekulović i Nikola Spasojević.

Protiv Armina Osmanagica i njegovog brata Adnana nema aktivnih sudskih i tužilačkih postupaka. Adnan je ranije osuđen za nanošenje teških tjelesnih povreda, a Armin je bio optužen za pokušaj ubistva, ali je tužilac odustao od gonjenja, piše u Izvještaju.

Galerija

Bonus video: