Egipćanka Doa El Adl optužena za blasfemiju

"Od revolucije, osjećam se primoranom karikaturama o ženama odbraniti svoju slobodu koja je ugrožena", izjavila je El Adl
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 11:46h

Doa El Adl je 34-godišnja Egipćanka koja se sama prozvala muslimanskom anarhistkinjom. Njezin rad se pojavljuje u istaknutim novinama Al-Masry Al-Youm (Egipćani danas), a postala je jedna od najpoznatijih egipatskih političkih karikaturistkinja, u polju u kojem u potpunosti dominiraju muškarci, piše Voxfeminae.

El Adline karikature izazvale su žestoke reakcije kod egipatskih moćnih fundamentalista

Iako je El Adl bila oduševljena kada je Mubarak svrgnut, smatra da je na mnoge načine situacija za žene danas još gora jer Muslimansko bratstvo na vlasti koristi religiju kako bi dominirali ženama, prenosi Radio Sarajevo.

"Oni tumače vjeru na svoj način, ali ja ne mislim da je to pravi put islama. Od revolucije, osjećam se primoranom karikaturama o ženama odbraniti svoju slobodu koja je ugrožena pod vlašću Muslimanskog bratstva", izjavila je.

El Adl smatra kako novi ustav ne garantuje ženska prava niti poštuje ​​međunarodne ugovore koji štite žene. Žene tako i dalje nemaju pravo na razvod niti jednaka radna prava.

Međutim, njena kritika post-Mubarakove ere seže dalje od postupanja prema ženama. Ona kaže kako se malo toga promijenilo jer je nova vlada slična staroj, više je zabrinuta da se zadrži na vlasti nego da život siromašnih učini boljim.

El Adline karikature izazvale su žestoke reakcije kod egipatskih moćnih fundamentalista, te je sada prvi karikaturista u Egiptu suočena s optužbom za blasfemiju. Godine 2012. advokat Khaled El-Masri, sekretar Nacionalnog centra za odbranu slobode, podnio je tužbu protiv nje zbog vrijeđanja vjerskih proroka.

Bonus video: