IMENOVANI ČLANOVI

Pavle Goranović u žiriju za nagradu "Meša Selimović"

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je poznati bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić za roman “Knjiga o Uni”
0 komentar(a)
Faruk Šehić, Foto: Lupiga.com
Faruk Šehić, Foto: Lupiga.com
Ažurirano: 03.04.2013. 11:12h

Selektor za govorno područje Crne Gore za nagradu “Meša Selimović” ove godine će biti publicista Vlatko Simunović.

Za 13. međunarodne književne susrete “Cum Grano Salis”, koji će biti održani od petog do osmog septembra u Tuzli, osim Simunovića imenovani su selektori i članovi žirija: za govorno područje Bosne i Hercegovine Edin Pobrić, za govorno područje Hrvatske Branko Čegec, a za govorno područje Srbije Ružica Marjanović.

Predsjednik žirija, koji će dodijeliti ovu književnu nagradu je, Hadžem Hajdarević, dok su članovi Viktor Žmegač, Vladimir Arsenić, Faruk Šehić i Pavle Goranović, saopšteno je iz kabineta načenika Opštine Tuzla.

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je poznati bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić

Simunović je za “Vijesti” rekao da će u narednih mjesec dana kontaktirati sve crnogorske izdavače u cilju informisanja o novim romanima izdatim u protekloj godini i da je uvjeren u to da će po njegovom, inače rigoroznom kriterijumu, odabrati najbolje.

On je kazao da će se potruditi da u selekciju uvrsti najveći broj romana, to jest pet, koliko je maksimalan broj za ovu nagradu.

Selektori biraju najmanje po dva, a najviše pet romana sa svog govornog područja.

Jedini crnogorski dobitnik prestižne nagrade “Meša Selimović” je Ognjen Spahić

Goranović je prije Simunovića bio selektor za Crnu Goru, a u njegovom izboru su prošle godine bila četiri romana „Stimadur“, Bosiljke Pušić u izdanju “Grigorije Dijak”, „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ Ksenije Popović (Nova knjiga), „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića (Centralna narodna biblioteka “Đurđe Crnojević”) i „Žig“ Kemala Musića (K klub).

Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je poznati bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić za roman “Knjiga o Uni”.

Jedini crnogorski dobitnik prestižne nagrade “Meša Selimović” je Ognjen Spahić, koji je 2005. godine bio laureat sa romanom ”Hansenova djeca”. Prema mišljenjima mnogih kritičara, nagrada ‘’Meša Selimović’’ jedno je od najvažnijih priznanja u književnom svijetu Jugoistočne Evrope.