Drešić koristio lažni hrvatski pasoš

Hrvatska policija utvrdila da je Zoran Drešić, koji je u Velikoj Britaniji osuđen na 24 godine zbog šverca kokaina, koristio lažni pasoš koji je glasio na ime Veljka Protića
1237 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 18:53h

Hrvatska policija tokom istrage u akciji "Border" došla je do podataka da je i Baranin Zoran Drešić, koji je u Velikoj Britaniji osuđen na 24 godine zbog šverca kokaina, koristio lažni pasoš koji je glasio na ime Veljka Protića.

Policija Hrvatske do takvih podataka došla je tokom istrage o tome kako su brojni pasoši sa šahovnicom završavali u rukama najokrutnijih kriminalaca iz regiona.

"Večernji list" piše da se na podužem spisku kriminalaca iz regiona, koji su se tokom nekoliko godina domogli njihove “putovnice”, našao i osuđeni Baranin, koji je 31. maja 2010. godine, sa još dvojicom Engleza uhapšen na jugu Velike Britanije, pokušavajući da u 11 ruksaka prebaci 255 kilograma kokaina, vrijednog, oko osam miliona funti.

List piše da je tada prilikom hapšenja Baranin Englezima pokazao pasoš Hrvatske, koji je glasio na ime Protića.

Ime Zorana Drešića javnosti je poznato nakon pucnjave iz jula 1995. godine, ispred kafića “Stela” u Baru

Policija Hrvatske vjeruje da su se lažni pasoši izdavali u njihovim konzulatima u Tuzli, Orašju i Sarajevu, a smatra se da je uhapšena sedmočlana grupa, za te usluge uzela najmanje 680.000 eura.

Hrvati vjeruju da je proteklih godina na ovaj način u rukama regionalnih zvučnih kriminalaca završilo najmanje 1.000 “putovnica”, a među onima su koji su bili “korisnici” su i odbjegl Pljevljak Darko Šarić, Zemunci Luka Bojević, Siniša Petrić, Sretko Kalinić...

Baranin Zoran Drešić osuđen je u ljeto 2011. godine na čak 24 godine robije jer je sa petočlanom grupom pokušao da na tržište Velike Britanije plasira 255 kilograma kokaina.

Zoran Drešić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je tokom 2000. godine iz zasjede ubio Baranina Nikolu Krivokapića zvanog Komarac

Hapšenje grupe u engleskom kanalu tada je organizovalo nekoliko međunarodnih policijskih organizacija, koji su “pratili” tovar, koji je stigao iz Latinske Amerike.

Ime Zorana Drešića javnosti je poznato nakon pucnjave iz jula 1995. godine, ispred kafića “Stela” u Baru.

On je tek prije mjesec dana u podgoričkom Višem sudu osuđen na dvije i po godine zatvora, zbog pokušaja ubistva Mirsada Lukolića. Nakon gotovo 18 godina vijeće sudije Ane Vuković, zbog tog obračuna osudilo je na dvije godine robije Dragoslava Ivanovića, zbog pokušaja ubistva Aleksandra Stojanovića, dok je Veselin Bujić osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti.

Drešić se u dokumentima policije pominje kao osoba bliska klanu braće Ivanović, koji su u protekle dvije decenije poznati po brojnim sukobima i obračunima sa klanom Bujića.

Oslobođen da je ubio Nikolu Krivokapića

Zoran Drešić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je tokom 2000. godine iz zasjede ubio Baranina Nikolu Krivokapića zvanog Komarac. Tokom dva postupka u Višem sudu u Podgorici nijesu nađeni dokazi da je Drešić, 16. avgusta 2000. godine oko 23 časa, preciznim hicem iz snajpera ubio Krivokapića na terasi njegove kuće u naselju Rena.

Drešiću se sudilo zbog optužbi da je zbog ranijih čestih sukoba, na podmukao način, usmrtio Krivokapića. Oslobađajuću prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici u junu 2007. godine izreklo je krivično vijeće sudije Radovana Mandića.

Vijeće sudije Mandića je i u februaru 2004. oslobodilo Drešića od optužbe, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud Crne Gore.

Bonus video: