FILM NIJE BRZA HRANA

Martin Skorseze pozvao na očuvanje nasljeđa

Ovaj rođeni Njuorčanin pozdravio je inovacije koje su digitalne tehnologije donijele njegovom zanatu
51 pregleda 0 komentar(a)
Martin Skorseze, Foto: Beta/AP
Martin Skorseze, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2019. 20:58h

Filmski reditelj Martin Skorseze pozvao je Amerikance da obrate više pažnje na "vizuelnu pismenost" i da prihvate svoje bogato filmsko nasljeđe prije nego što nestane pod stranim uticajem, prenosi Tanjug.

Zahvaljujući jednim dijelom digitalizaciji, Filmska fondacija, neprofitna organizacija osnovana 1990. godine, uspjela je da sačuva oko 500 starih filmova

Skorseze je takođe apelovao na više nacionalne posvećenosti filmu i njegovom očuvanju na godišnjem Džeferson humanitarnom predavanju u Kenedi centru u Vašingtonu.

"Vjerujem da u školama treba da stavimo naglasak na vizuelnu pismenost", rekao je Skorseze. "Mladi ljudi moraju da znaju da pokretne slike nisu kao brza hrana koja se zaboravi".

Skorseze, koji je režirao filmove kao što su "Razjareni bik", "Dobri momci", "Taksista", "Igo", ocijenio je da američko društvo treba da edukuje djecu da razumiju razliku između živih slika koje angažuju njihovu humanost i inteligenciju i pokretnih slika koje nešto prodaju.

Ovaj rođeni Njuorčanin pozdravio je inovacije koje su digitalne tehnologije donijele njegovom zanatu.

Zahvaljujući jednim dijelom digitalizaciji, Filmska fondacija, neprofitna organizacija osnovana 1990. godine, uspjela je da sačuva oko 500 starih filmova koji bi inače bili izgubljeni.

"Danas imamo nekoliko zaista divnih alatki", rekao je Skorseze koji je prošle nedjelje saopštio svoje planove sa holivudskim studiom "Miramaks" da napravi televizijsku verziju svog filma "Bande Njujorka".