Advokat: Ljubo Bigović nije cvjećka, ali je osuđen bez dokaza

Milan Čila Šćekić zatražio je da ga sud oslobodi, jer je “potpuno jasno da nije počinio krivično djelo za koje je optužen”
457 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 19:10h

Ljubo Bigović nije cvjećka, ali je osuđen na 30 godina zatvora bez ijednog dokaza, kazao je u Apelacionom sudu njegov advokat Dragoljub Đukanović.

Đukanović je to izjavio na sjednici vijeća na kojoj se raspravljalo o žalbama advokata odbrane na presudu Višeg suda u Podgorici, kojom su Bigović, Saša Boreta, Ljubo Vujadinović, Milan Čila Šćekić i Alan Kožar osuđeni na 120 godina zatvora zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića 2005. godine, pokušaja reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića i podmetanja eksplozivnih naprava na taj hotel.

Branioci okrivljenih traže da se pred Apelacionim sudom otvori glavni pretres i da se ovi oslobode optužbe.

"Ne mogu da vjerujem da je Ljubo Bigović osuđen na 30 godina zatvora na osnovu zaključka posrednog bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića. Prema presudi, njegov motiv da podstrekava na ubistvo inspektora Šćekića bio je taj što je Alan Kožar pretučen u policijskoj stanici u Kolašinu. Bigović nje cvjećka. Međutim, koliko puta je Bigović privođen u policiju i koliko je dobio batina, onda bi bio osuđen da ne izlazi iz zatvora, ukoliko je takav motiv", ocijenio je Đukanović.

Saša Boreta

Branilac Saše Borete i Alana Kožara, advokat Branislav Durutović u žalbi je istakao da je presuda zasnovana na pogrešnim činjenicama i da je sud projektovao suštinu presude, a zatim stvarao činjenični mozaik.

On je ponovio da njegovi klijenti nijesu mogli učestvovati u podmetanju druge eksplozije na hotel, pozivajući se na policijske zabilješke i izjave svjedoka.

Beogradski advokat Ivica Vuković, koji je na sjednici zamijenio advokata Borivoja Borovića, ocijenio je da je osuđujuća presuda Višeg suda napisana u novinarskom stilu - informativno i senzacionalistički, sa ciljem da se zadovolji laička javnost.

Milan Čila Šćekić

Boreta je zamolio Apelacioni sud da otvori pretres i da pozove bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, jer je ponovio da se njemu nije povjeravao tokom zajedničkog boravka u zatvoru.

Milan Čila Šćekić zatražio je da ga sud oslobodi, jer je “potpuno jasno da nije počinio krivično djelo za koje je optužen”.

Povreda postupka?

Advokat Dragoslav Ognjanović, kazao je da u Višem sudu nije preslušan tonski zapis iskaza tadašnjeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića na glavnim pretresima u martu 2008. godine, već da je vijeće sudije Biljane Uskoković, samo pročitalo prepis njegovog iskaza.

Predsjednik vijeća sudija Milivoje Katnić, kazao je da to predstavlja relativnu povredu postupka, ako se kao tačna pokaže tvrdnja advokata Ognjanovića. Dodao je da će sudije Apelacionog suda raspravljati o tome.

Ognjanović je podsjetio da se u tom predmetu sudi sedam godina i da je to treća prvostepena presuda.

"Imam nadu da će postupak biti okončan zakonitom odlukom. Kakva god bila, ali neka bude zakonita jer je ovo istorijsko i maratonsko suđenje, koje je bitno za crnogorsko pravosuđe".

Vlaović je u istrazi kazao da je bio smješten u istražnom zatvoru u sobi zajedno sa Boretom i da mu je ovaj tada, riječima - oduvasmo smrada, priznao da su ubili Šćekića.

Galerija

Bonus video: