Praziluk - namirnica koja snižava krvni pritisak, a jača imunitet

Obiluje hranljivim i ljekovitim materijama - sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C
796 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 13:11h

Kao i ostale vrste luka, i praziluk ima prepoznatljiv i specifičan miris, a uzgaja se od davnina. Od svih vrsta luka najblaži je po ukusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju.

Osim toga, ima još jednu prednost nad ostalim vrstama luka: najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature - može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća. Zato je praziluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.

S obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.

Ljekovitost

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, praziluk se upotrebljava cio - i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranljivim i ljekovitim materijama - sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C, te eterična ulja sa sumporom.

Ta ulja djeluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i krvne sudove. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se koristiti cio praziluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.

Ovo su neke od zdravstvenih prednosti:

- Kod povećane štitnjače preporučuju se tople obloge od kuvanog praziluka.

- Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.

- Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

- Poboljšava apetit i podstiče rad sistema za varenje i crijeva.

- Praziluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.

Kupovina i čuvanje

Praziluk možete naći na pijacama u proljeće i jesen, a pri kupovini praziluka obratite pažnju na njegovu čvrstinu i boju. Bijeli dio praziluka treba na dodir biti snažan i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni.

Praziluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ukoliko ga ne koristite odmah, odsjecite vrhove listova i čuvajte ga u pregradi za povrće frižidera ili na hladnom mjestu nekoliko dana.

Galerija

Bonus video: