Južnoafrički plivači sami plaćaju put na SP u Barseloni

"To je sramota kada se uzme u obzir količina medalja I slava koju su ovi sportski donijeli svojoj zemlj", istakao Bert la Klos
53 pregleda 0 komentar(a)
Čad le Klos, Foto: Chadleklos.com
Čad le Klos, Foto: Chadleklos.com
Ažurirano: 31.03.2013. 13:42h

Čad le Klos, olimpijski šampion iz Londona leptir stilom, kao I ostali plivači iz Južne Afrike, moraće sami da snose troškove putovanja i učešća na Svjetskom prvenstvu u Barseloni, koje počinje 19. jula.

Razlog za to je podatak da je Plivačka federacija Južne Afrike prošle godine je izgubila glavnog sponzora telekomunikacionu kompaniju “Telekom”, koja je raskinula ugovor vrijedan 1,25 miliona dolara godišnje.

“Svi u savezu su u potrazi za novim generalnim sponzorom, ali to ide loše. Nema još uvijek nikakvih rezultata”, objasnio je Šon Adrijanse, predsjednik Plivačke federacije Južne Afrike.

Posebno razočaran zbog ovoga je Bert le Klos, otac i menadžer Čada.

“Jadno je obo što se radi, jadno je to da morate sami sebi da platite avionsku kartu za Barselonu. To je sramota kada se uzme u obzir količina medalja I slava koju su ovi sportski donijeli svojoj zemlji. Ima timova koji dobijaju na milione, a zauzvrat ne pružaju ništa. Sa druge strane, naši plivači su prepušteni sami sebi”, rekao je Bert za južnoafrički “Sandej Tajms”.

Južna Afrika je osvojila tri medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Zlato Le Klosa na 200 i srebro na 100 u leptir stilu, kao i zlato Kamerona van der Berga na 100 metara prsnim stilom.

Bonus video: