Uhapšen Đuzepe Đordano, ubica iz Bara

Đordano je bio u bjekstvu od novembra 2012. neposredno prije nego što mu je izrečena definitivna kazna od 30 godina zatvora
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 17:56h

U Manduriji, u blizini Taranta uhapšen je pripadnik mafijaške organizacije Sakra korona unita, Đuzepe Đordano (42), po nalogu Apelacionog suda u Tarantu koji ga tereti za ubistvo izvršeno 1998. godine u Crnoj Gori.

Đordano je bio u bjekstvu od novembra 2012. neposredno prije nego što mu je izrečena definitivna kazna od 30 godina zatvora za počinjeni zločin.

Prema pisanju italijanskih medija, Đordano je osuđen kao jedan od trojice ubica koje su u Baru 1998. ubili mafijaškog bosa Santina Vantađata.

Uhapšeni Đordano i njegovi saučesnici, likvidirali su Vantađata sa pet hitaca, iz dva pištolja, iz blizine, ispred njegove kuće u Baru.

Ovo ubistvo italijanska policija pratila je uživo putem direktne telefonske linije, s obzirom da je u to vrijeme prisluškivala Đordanovog saučesnika, Vita di Emidija.

Prilikom hapšenja, Đordano je sa još jednom osobom pokušao da pobjegne najprije automobilom, a zatim pješice. Đordano je iz ukradenog automobila ispalio i više hitaca prema karabinjerima, zbog čega se tereti i za pokušaj ubistva i opiranje hapšenju. Kod njih dvojice je pronađen ukradeni pištolj, više lažnih ličnih karti i vozačkih dozvola, kao i 5.000 eura u kešu.

Vantađato, zbog čijeg je ubistva Đordano uhapšen, prema ranijem pisanju medija, u drugoj polovini devedestih našao je skrovište u Crnoj Gori, odakle je, utvrdila je ranije italijanska policija, rukovodio švercom cigareta između Crne Gore i Italije. Vantađato je bio veoma blizak Adrijanu Benedetu Stanu, uhapšenom 10 novembra 1996. u Peruđi, koji je kasnije dobio status pokajnika, odnosno svjedoka saradnika.

Šest godina nakon što je Vantađato monstruozno likvidiran, velika policijska akcija, nazvana “Ubistvo”, koju su mjesecima vodile udružene snage policije i Direkcije Antimafija (DIA) iz Brindizija, rezultirala je hapšenjem 29 članova italijanske kriminalne organizacije Sakra korona unita, kojima je stavljeno na teret da su naredili 17 ubistava, a među njima i ubistvo u Baru.

Bonus video: