Djela sa mediteranskim koloritom

"Izloženi crteži su nastajali u posljednjih 15, a slike u prethodne četiri godine. Želja mi je bila da predstavim presjek stvaralaštva kroz glavne tematske preokupacije u ovom periodu, podjednako i u slikarskim i u crtačkim ciklusima”, kazao je Nikezić za “Vijesti“
73 pregleda 0 komentar(a)
bilal Nikezić, Foto: Privatna arhiva
bilal Nikezić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.07.2018. 11:23h

U Galeriji JP KIC „Malesija“ Tuzi otvorena je samostalna izložba slika i crteža akademskog umjetnika Bilala Nikezića koji se predstavio sa ukupno 25 radova. Slikarka mr Seida Belegović navela je da u kontekstu savremene crnogorske likovne scene stvaralaštvo ovog priznatog Ulcinjanina predstavlja „miran, autentičan i dosljedan stvaralački proces“. Za Nikezićeve crteže i slike ocijenila je da pripadaju ljepoti umjetničke figuracije, te da ih Bilal stvaralački realizuje u bogatom linearno - kolorističkom i kompozicionom skladu.

“Bilal pripada umjetnicima koji inspiraciju i zadovoljstvo stvaranja nalaze u svom okruženju. Mediteran, kalimera i figuracije njegovom likovnom interpretacijom dobijaju novi duhovni, estetski i likovni kvalitet. Na prvi pogled, prezentirani kao odvojeni tematski ciklusi, oni su Bilalov jedinstven stav o životu i prirodi kroz vezu prošlosti i sadašnjosti nastalu sažimanjem višestrukog u jedno”, kazala je Belegović otvarajući izložbu.

Ona je istakla zrelost likovnog jezika i majstorstvo izraza Nikezića koji posebnu pažnju posmatrača usmjeravaju ka djelima u kojima “neodoljiva dražesna ženska stvorenja puna života, emocija i ljubavi“ smješta u „neodoljive i zanosne zavodnice i plesačice“. U slikama Mediterana i kalimera, dodala je, njegova naracija prerasta u istraživanja fenomena oblika, linija i boja koje se stapaju u čvrstu konstrukciju slike sa bogatim mediteranskim koloritom.

“Izloženi crteži su nastajali u posljednjih 15, a slike u prethodne četiri godine. Želja mi je bila da predstavim presjek stvaralaštva kroz glavne tematske preokupacije u ovom periodu, podjednako i u slikarskim i u crtačkim ciklusima”, kazao je Nikezić za “Vijesti“.

Nikezić je rođen 1955. u Ulcinju gdje živi i radi kao profesor likovne umjetnosti u Srednjoj mješovitoj školi „Bratstvo –jedinstvo“. Diplomirao je na Akademiji likovnih imjetnosti u Prištini 1978. u klasi profesora Redžepa Ferija. Član je ULUCG od 1978. Do sada je samostalno izlagao 17 puta, a učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: