Intimno: Uzajamno traženje i davanje

Takođe,ako želite da se vaš brak završi, kritikujte partnera. Zato umjesto partnera, kritikujte njegovo ponašanje, to je put ka zdravoj konfrontaciji.
131 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 11:06h

Prva asocijacija na bliskost je privrženost, nježnost i slaganje. To je donekle istina. Ali, prava bliskost se ostvaruje kroz potpunu otvorenost u komunikaciji: kada tražite to što vam treba i kada otvoreno pričate o onome šta vam smeta - konfrontiranje.

Prvi parametar bliskosti - Traženje

Mnogi misle da je sebično sebe staviti na prvo mjesto i smatraju da je ljubav nesebično davanje. Da, i onda postanete nečija krpa. Ova vjerovanja su zaostavština patrijahalnog kulturnog obrasca. Partnerska ljubav je davanje, ali i primanje kroz traženje. Onda neki kažu: ”Jeste, ali ako tražim to nije ljubav, ako me voli treba sam da se sjeti”. Poenta je da drugi često ne zna šta vama zaista treba, dok sami ne kažete. Ili neki kažu: ”Ako me voli, može da mi pročita misli”. Kako da ne: kada volite, ne postajete ekstrasens. U ljubavi smo kao djeca, otvoreno tražimo bez straha da li ćemo dobiti. Ukoliko vjerujete da je ljubav samo davanje, kad tad osjećaćete se iskorišteno i tada će vas uhvatiti panika da ustvari nikad niste bili voljeni, drugi su vas samo zloupotrijebili i bićete ljuti ili depresivni.

Istina je da sve vrijeme vi niste bili vi. Preuzeli ste model ponašanja od vaše majke ili oca i sada je vrijeme da vratite sebe sebi. Drugi će vas početi više poštovati zato što pored sebe ima ravnopravnog, iskrenog partnera, a to povećava bliskost.

Drugi parametar bliskosti - Konfrontiranje

Sreću para moguće je izmjeriti uspjehom njihove komunikacije. Parovi koji dođu na bračnu terapiju obično imaju taj problem. Ljudi ulaze u veze bez ikakve pripreme na polju komunikacije i nikakvih vještina za upravljanje jakim negativnim osjećanjima koja su neizbježni dio braka. Dvije najgore navike su prekidanje i ubjeđivanje. To čini da vremenom nestaje bliskost. Takođe,ako želite da se vaš brak završi, kritikujte partnera. Zato umjesto partnera, kritikujte njegovo ponašanje, to je put ka zdravoj konfrontaciji. Parovi moraju da razumiju da onaj drugi takođe ima svoje snove i ciljeve i da ih uvaže. Kažite npr. kako se osjećate loše svaki put kada vas loše tretira pred drugima ili poništava vaše mišljenje.

Način na koji danas govorite i slušate predodređen je onim što ste naučili dok ste odrastali. Možda ste posmatrali pozitivne uzorke kao što su poštovanje, uzajamno slušanje, a možda ste posmatrali destruktivne uzorke kao što su neprijateljstvo, tišina, povlačenje, vikanje.

Pitanja za našu saradnicu možete slati na e-mail:

ljubavni.odnosi@gmail.com

Test

Koliko ste svoji u vezi?

Udobno se smjestite, opustite i zatvorite oči. Vratite se u djetinjstvo. Sjetite se kako su vaša majka i otac funkcionisali? Potom napišite u procentima koliko ste se identifikovali sa: 1. roditeljem istog pola, 2. roditeljem suprotnog pola i 3. koliko ste svoji u vezi? Kada ste svoji u vezi onda je taj procenat iznad 50 %, kada je npr.očev princip iznad 50 % onda vama dominira otac, vi niste vi, nego živite kroz oca u komunikaciji sa partnerom. Ukoliko se identifikujete sa roditeljem suprotnog pola, tu nastaje problem polarnosti. Vaše ponašanje nije prirodno za vaš pol i imate problema sa partnerom ili u pronalaženju partnera. Ovo možemo potvrditi i fizičkom analizom, ta identifikacija se vidi na tijelu, na crtama lica. Ukoliko ste žena i identifikovali ste se sa ocem vaše crte i izraz lica će biti manje ženstveni. Ukoliko ste muškarac, a identifikovali ste se sa majkom imaćete tople i oble crte lica. Kako prevazići to i postati bar 50 % svoj? Nećete biti svoji preko noći. Decenijama su roditelji odgajali i unosili u našu svijest svoje sadržaje i oni su ih pokupili od svojih roditelja. To zavisi od vaše volje.

Galerija

Bonus video: