Mimi Ble u Pogorici: Sva sloboda je u regtajmu

"Jedan od mojih ciljeva je da u školama klasične muzike bude uveden regtajm, prije svega u Americi, a onda i širom svijeta", rekla je Ble
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 14:10h

Kanadska umjetnica Mimi Ble je održala koncert u četvrtak 28. marta u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Za “Vijesti” je govorila o regtajmu kao pravcu u muzici i njegovoj važnosti za razvijanje kreativnosti.

Tokom svoje karijere Mimi Ble je dobila čitav niz nadimaka: Ženski Viktor Borg, Selin Dion na klavijaturi, Natali Šoket klavira… Nadimak koji je nabolje opisuje već više od deset godina je - Nova kraljica regtajma.

"Ako dva muzičara izvode jednu kompoziciju regtajma, to apslolutno može biti na dva različita načina"

Odgovarajući na pitanje zašto je nakon završenih studija klasične muzike na Muzičkom konzervatorijumu u Kvebeku i na Univerzitetu MekGil u Montrealu, odlučila da se posveti proučavanju regtajma i da u tom pravcu stvara svoju karijeru, Ble je, odgovorila veoma odlučno - zbog slobode.

Pojašnjavajući na koji način joj je regtajm pružio slobodu, ova umjetnica je istakala da regtajm svakom klasičnom muzičaru može da pomogne da razvije kreativnost, a to je jedna vrsta slobode.

"Odlučila sam da promijenim pravac kada sam shvatila da regtajm pruža slobodu i dozvoljava mi da budem kreator. U svaku kompoziciju regtajma možete da unesete lični pečat i da je učinite svojom i jedinstvenom.

Recimo, ako dva muzičara izvode jednu kompoziciju regtajma, to apslolutno može biti na dva različita načina, jer će oba unijeti svoju kreativnost, lični stav prema toj kompoziciji i izvešće je na svoj način.

Sa klasičnom kompozicijom to nije slučaj, jer nije moguće improvizovati", kazala je umjetnica, dodajući da ličnost jednog muzičara koji se bavi regtajmom kroz kreativnost može da dođe do izražaja.

Zabavljač na sceni

Ona je kazala da je veoma brzo shvatila da na sceni želi da bude i zabavljač, glumica, da na sceni priča priču a mogućnost za to pruža - regtajm.

"Ja danas mogu sa sigurnošću da kažem da sam kroz regtajm pronašla sebe. Zapravo, regtajm mi je omogućio da oslušnem sebe i otkrijem šta stvarno želim", kaže Ble.

Za klasične muzičare, kaže ona, bilo bi dobro da se bave regtajmom i jako bi bilo dobro da se ovaj stil muziciranja uvede kao obavezan

Za nju je regtajm eksplozija uživanja i slobode ali i filozofija života.

Ona je kazala da je ovaj pravac ekvivalentan svemu onome što otkrivamo u sebi i oko sebe.

"Ja svakodnevno otkivam svijet oko sebe i uživam u svakom trenutku. Tako i nalazim inspiraciju. I ovaj razgovor sa vama i moj boravak ovdje je moja inspiracija“, rekla je Ble.

Ona je kazala da je jedna od onih koja dijeli muziku na dobru i lošu.

“Muziku zaista možemo dijeliti na dobru i lošu, i u svakoj vrsti muzike imamo zaista dobre i one loše muzičare, ali u regtajmu imamo zaista dobre kompozitore i izvođače”, kazala je Ble.

Za klasične muzičare, kaže ona, bilo bi dobro da se bave regtajmom i jako bi bilo dobro da se ovaj stil muziciranja uvede kao obavezan u škole klasične muzike, posebno u Americi jer je ovo prije svega američki i prvi autentični muzički pravac.

"Jedan od mojih ciljeva je da u školama klasične muzike bude uveden regtajm, prije svega u Americi, a onda i širom svijeta", rekla je Ble.

Galerija

Bonus video: