Afera "Afrodita": Prisluškivali telefone i prije odluke suda

Okončano suđenje optuženima za posredovanje u prostituciji, advokat Radulović najavio krivične prijave
371 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 20:50h

Advokat Veselin Radulović, branilac Bogdana Šakovića, optuženog u slučaju “Afrodita”, tražio je juče da se iz spisa tog predmeta izdvoje telefonski razgovori koji su snimljeni primjenom mjera tajnog nadzora.

On je zaključio da su naredbe za snimanje donijete na osnovu policijskog izvještaja.

“Smatram da je važan prvi policijski izvještaj na osnovu kojeg je donijeta naredba za tajno praćenje i snimanje telefonskih razgovora i da su tajne mjere bile određene i primjenjivale se i prije nego je istražni sudija donio rješenje”, ocijenio je Radulović.

Vijeće sutkinje Valentine Pavličić odbilo je Radulovićev predlog, jer je “rješenje istražnog sudije postalo pravosnažno”.

Suđenje za zločinačko udruživanje i posredovanje u vršenju prostitucije, juče je završeno u Višem sudu.

Pavličić je za 8. april zakazala završne riječi tužioca i advokata odbrane.

Radulović je “Vijestima” izjavio da će, zbog zloupotrebe službenog položaja, podnijeti krivičnu protiv zamjenika specijalnog tužioca i istražnog sudije Višeg suda u Podgorici Šućka Bakovića i Miroslava Bašovića, koji su predlagali i određivali mjere tajnog nadzora .

“Iz navoda tužiteljke Mire Samardžić sa prethodnog ročišta, proizilazi da je mjere tajnog nadzora tužilac predlagao nezakonito, na osnovu dokaznog materijala koj je policija prikupila sprovođenjem mjera tajnog nadzora. Dakle, jasno je da je policija sprovodila mjere tajnog nadzora bez naredbe, a da je onda materijal koji je tako sakupljen, poslužio da se mjere predlože i odrede. Zato ni jedna naredba istražnog sudije ili predlog specijalnog tužioca ne sadrže razloge zbog kojih se mjere predlažu i određuju. Da su mjere tajnog nadzora sprovođenje nezakonito proizilazi i iz sudskih spisa u kojima postoji transkript razgovora u kome jedan od okrivljenih, za koga i sud i tužilac tvrde da nije bio pod mjerama, razgovara sa svjedokom koji takođe nije mogao biti pod mjerama tajnog nadzora. Očekivao sam od sudije Pavličić da materijal koji je nezakonito prikupljen mjerama tajnog nadzora izdvoji iz spisa”, kazao je advokat Radulović.

Ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, zbog zločinačkog udruživanja i posredovanja u vršenju prostitucije, osuđeni su Dejan Lakušić, kao organizatora kriminalne grupe, te kao pripadnici kriminalne grupe Bogdan Šaković, Ranko Korać, Dejan Popović, Mirko Tripković, Žarko Mrdak, Aleksandar Dragićević i Petar Perunović. Zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđeni su policajci Miodrag Begić, Vladan Radunović i Mladen Radunović, jer su obezbjeđivali noćni klub "Afrodita" za vrijeme dok se u njemu obavljala prostitucija. Za trgovinu ljudima optuženi su Lakušić, Šaković, Korać, Popović, o Mrdak, Dragićević, Perunović, Vojislav Savković i Ranko Jovanović.

Galerija

Bonus video: