Pala presuda za Zavalu

Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu Višeg suda čelnicima budvanske opštine
59 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 07:51h

Draganu Maroviću, Rajku Kuljači, Đorđu Pinjatiću i ostalim optuženim u aferi “Zavala”, ponovo će se suditi, jer je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu, saznaju “Vijesti”.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda o ukidanju presude, piše, između ostalog, “da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen”.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, sutkinja Valentina Pavličić, u junu prošle godine, osudila je bivšeg potpredsjednika Opštine i brata potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića na četiri godine zatvora. Zbog istog krivičnog djela, Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

Presuda je ukinuta predsjedniku i članovima komisije koja je procjenjivala izvedene radove na Zavali.

Apelacioni sud je potvrdio osuđujuću presudu izvršnoj direktorici “Zavale invest”, ruskoj državljanki Nataliji Panini, koja je u odsustvu osuđena na tri godine zatvora zbog utaje poreza. Potvrđena je i presuda Višeg suda, kojom je Dragan Sekulić oslobođen optužbe za zloupotrebu u poslovanju.

U prvostepenoj presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Čitajući tada presudu, Pavličić je kazala da Kuljača, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, nije donio odluku o pokretanju otvorenog postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji fabrike, već je donio nezakonitu odluku putem šoping metode.

Objasnila je da je on, shodno tadašnjoj funkciji, bio upoznat sa zaključicima Vlade, koji su donijeti u cilju što bolje borbe protiv nelegalne gradnje.

“Jedan od zaključaka je bio da se ne smiju naplaćivati komunalije od nelegalnih graditelja ili ukoliko su već naplaćene, da se iste vrate i da se započeti objekti u temelju ruše. Kuljača je bio dužan izvršavati, a tokom postupka je utvrđeno da čini suprotno, pa to i čini samo sa jednim ciljem, a to je da 'Zavali invest' donese imovinsku korist, u vidu privilegija koje se tiču gradnje prije vremena i bez građevinske dozvole”, istakla je sudija.

Dodala je da je nesporno utvrđeno da 'Zavala invest', u trenutku započinjanja gradnje, nije imala dozvolu, niti se obraćala resornom ministarstvu zahtjevom za dobijanje dozvole.

Marović se kao sekretar za investicije, kazala je Pavličić, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, dogovorio sa predstavnicima 'Zavale invest' da se izgradi fabrika, bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja.

Marović, rekla je, nije vršio službene dužnosti koje su u opisu poslova Sekretarijata za investicije, čiji je on bio rukovodilac.

“Zašto je zajedno sa Kuljačom i Pinjatićem donosio odluku i imenovao članove Komisije za procjenu vrijednosti investicije, iako to nije investicija opštine. I pored činjenice da je zaista voda Budvi neophodna, do nje se ne može dolaziti kršeci se odredbe zakona, ne poštovati određena zakonska procedura, čiji god to bili ultimatumi i zahtjevi i time iskazati svoju rezervu prema postupku koji se sprovodio”, saopštila je Pavličić.

Članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, prvostepenom presudom osuđeni na po dvije godine zatvora, dok je predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu morske vode - Đorđe Pinjatić osuđen na tri godine zatvora.

Sekulić je zbog zloupotrebe službenog položaja i podstrekavanja osuđen na tri godine zatvora, jer je, kako se navodi u presudi, kao izvršni direktor i osnivač privrednog društva “Moninvest”, čiji je drugi osnivač Svetozar Marović, podstrekavao Kuljaču da izvrši krivično djelo.

Predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović, nedavno je “Vijestima” saopštila da je ona, shodno godišnjem rasporedu poslova, trebalo da bude predsjednik vijeća koje raspravlja o žalbama u predmetu “Zavala”.

Tada je objasnila da je tražila izuzeće zbog toga što je njen suprug, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u prijateljskim i partijskim vezama sa Svetozarom Marovićem, bratom jednog od optuženih.

“Nikada sebi ne bih dozvolila da u bilo kom predmetu odlučujem ukoliko bi postojala sumnja u moju nepristrasnost, što je i bio razlog da se izuzmem iz ovog predmeta i time relaksiram javnosti od takve pomisli", saopštila je tada Vujanović.

Marović: Oblačno mi je svako jutro

Dragan Marović je juče novinaru “Vijesti” kazao da je od njega saznao da je presuda ukinuta, dodavši da je u grču čekao odluku.

“Ozbiljno, ko vam je rekao? Dok to ne vidim, ne mogu detaljnije da komentarišem. Nema nikakvih saznanja, ni informacija kakva je odluka. Svako jutro kada se probudim, oblačno mi je pred očima. Čekam i iščekujem nešto.

Strah je veliki. Tješi me to što taj postupak odlučivanja dugo traje, jer je puno okrivljenih i dugo se kuva. Uvijek stidljivo pitam neke ljude, ali niko ništa ne zna, pa i ne pitam puno. Uvijek sam u grču”, kazao je Marović.

Galerija

Bonus video: