RECIKLAŽA

Dizajniranje otpada: Radionica na FLU

Dizajniranim predmetima od otpada se skreće pažnja da plastična ambalaža proizvoda koje građani svakodnevno koriste može imati upotrebnu vrijednost
70 pregleda 0 komentar(a)
dizajniranje otpada, Foto: Vijesti
dizajniranje otpada, Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.03.2013. 11:32h

Projekat “Umjetnost, plastika i reciklaža” i djela koja su nastala na radionicama koje su oganizovane, predstalvjeni su juče na Cetinju.

Znanja stečena na radionicama biće iskorišćena i za dizajniranje plastičnog otpada koje se planira postaviti na Skadarskom jezeru

Na pres konferenciji su govorili predsjednik uduženja likovnih umjetnika Igor Rakčević, njemački umjetnik Gerhard Bar, direktorka CSTI Svetlana Vujačić, i prodekan Fakulteta likovnih umjetnosti Draško Dragaš.

Projekat organizuju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i NVO “Zona kulture”.

Seriju cjelodnevnih radionica kreativne reciklaže pohađali su studenti umjetničkih akademija sa Cetinja i iz Albanije. Teorijski dio radionica je sredinom marta u Ministarstvu kulture vodio njemački umjetnik Gerhard Bar, a nakon toga je praktični dio realizovan na Fakultetu likovnih umjetnosti uz nadzor umjetnika Bara i Rakčevića.

Dizajniranim predmetima od otpada se skreće pažnja da plastična ambalaža proizvoda koje građani svakodnevno koriste može imati upotrebnu vrijednost i ne mora postati otpad.

Znanja stečena na radionicama biće iskorišćena i za dizajniranje plastičnog otpada koje se planira postaviti na Skadarskom jezeru kao projektnom području, unapređujući njegov turistički imidž i ukazujući na važnost zaštite životne sredine.

Implementacija ovog projekta usmjerenog ka zaštiti životne sredine i promociji aktivnosti neškodljivih po okolinu, počela je 1. juna 2012. godine i trajaće do 1. decembra 2013. godine. Projekat je finansiran iz Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora u okviru EU instrumenta pretpristupne pomoći IPA CBC.