Suđenje Zoranu Opančini i Ratku Pantoviću: Ne znaju gdje su spisi preduzeća

Opančić je optužen da je 2006. doveo u zabludu izvršnog direktora Properti frontiers limitida, a Pantović da je kao advokat Opančića, ovjerio falsifikovani dokument
384 pregleda 0 komentar(a)
Ratko Pantović, Foto: Savo Prelević
Ratko Pantović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2013. 19:33h

Na suđenju optuženima za milionsku prevaru Zoranu Opančini i advokatu Ratku Pantoviću, juče se raspravljalo gdje su, u toku višegodišnjeg procesa, nestali original registarski spisi londonskog preduzeća „Properti frontiers limitid”.

Opančić je optužen da je 2006. doveo u zabludu izvršnog direktora te londonske firme Rej Vintersa, sa kojim je trebalo da gradi apartmansko naselje u Krašićima, predočivši mu posjedovne listove za parcele koje nijesu bile u njegovom vlasništvu.

Optužen je i da je falsifikovao statut firme „Properti frontiers Montenegro”, u čijem originalu je stajalo da Opančina ima ovlašćenje da sa računa podiže samo 1.000 eura, dok je u falsifikovanom primjerku naglašeno „no limit”, odnosno, prenos novca bez ograničenja.

Tako je samo u jednoj transakciji Opančina od Vintersove firme uzeo 800.000 eura. Pantović se tereti da je kao advokat Opančine, ovjerio falsifikovani dokument i time pomogao u prevari britanske firme.

Sudija Maja Zeković kazala je da je iz Privrednog suda stigao dopis da su sporni spisi dostavljeni tužilaštvu.

Zastupnik optužbe Enis Baković je objasnio da su oni više puta razmjenjivali te spise sa Privrednim sudom i da je detaljnom pretragom u tužilačkim spisima, došao do podatka da su registarski spisi preduzeća od tadašnjeg obrađivača predmeta dostavljeni uz podnijeti zahtjev za sprovođenje istrage u junu 2008.

Sudija je odlučila da ta dokumenta potraži kod istražnog sudije i u krivičnoj pisarnici suda, navodeći da su oni neophodni za nastavak procesa.

Suđenje se nastavlja 28. maja.

Bonus video: