Nikšićanin Stanko Banićević osuđen na 17 godina zatvora

U obrazloženju presude sudija je kazao da nije bilo provokativnog ponašanja od strane braće Dendić i Draškovića
1081 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 14:48h

Nikšićanin Stanko T. Banićević (21) osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na 17 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju više osoba, jer je s umišljajem ubio sugrađanina Boža R. Dendića (23), te ranio njegovog brata Nikolu i druga Borisa Draškovića ispred butika sportske opreme “Sport vision” u Nikšiću u maju prošle godine.

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Predrag Tabaš izreklo je Banićeviću jedinstvenu kaznu za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja od 17 godina i dva mjeseca zatvora.

Miloš M. Milić (23) iz Nikšića, osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, jer je pesnicom i metalnim boksom više puta udario u glavu Borisa Draškovića.

U obrazloženju presude sudija je kazao da nije bilo provokativnog ponašanja od strane braće Dendić i Draškovića prema Banićeviću i Miliću. Sud nije prihvatio Banićevićevu odbranu da je pucao u strahu i šoku od napada Drađškovića i Dendića, jer ih oni nijesu napadali, a ni provocirali. Prilikom odmjeravanja kazne, sud je kao otežavajuće imao u vidu da je Banićević pokušao da ubije tri osobe. Izrečena kazna je adekvatna stepenu krivice, ocijenio je sudija.

Prema optužnici Željka Tomkovića, zamjenika višeg državnog tužioca, 04. maja 2011. između 13. i 14 časova u Njegoševoj ulici u centru Nikšića, ispred prodavnice “Sport vision” Stanko Banićević je iz pištoilja “crvena zastava M-70” kalibra 7,65 milimetara, s umišljajem ubio Boža Dendića i s umišljajem pokušao da ubije Nikolu Dendića i Borisa Draškovića.

Sa mjesta ubistva

Okrivljeni Milić je, kako se navodi u optužnici, na javnom mjestu, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio spokojstvo građana, te remetio javni red i mir. Nakon što je Miloš Milić pesnicom i metalnim boksom više puta udario Draškovića u glavu, nanijevši mu lake tjelesne povrede, u predjelu lijeve sljepoočnice, Banićević je potegao pištolj, repetirao ga i u pravcu Boža i Nikole Dendića, te Draškovića, ispalio više hitaca koji su ih pogodili.

U optužnici se navodi da je Božo pogođen u grudi i trbuh, te da je smrt nastupila usljed iskrvarenja iz rascjepa srca. Nikola je ranjen u trbuh i lijevu natkoljenicu, dok je Drašković pogođen u butinu lijeve noge, piše u optužnici.

Galerija

Bonus video: