Na Savini nađeni kovčezi isprskani krvlju

"Sav otpad koji se pokupi iz groblja, ne odlaže se u kontejnere ili odvozi kao kabasti otpad na deponiju, već se baci u obližnju šumu"
57 pregleda 0 komentar(a)
Savina, kovčezi, Foto: NVO Greenaction
Savina, kovčezi, Foto: NVO Greenaction
Ažurirano: 27.03.2013. 19:31h

Upotrebljavani mrtvački sanduci, odbačeni krstovi, vijenci i platneni pokrovi kojima se prekrivaju tijela pokojnika izazivaju jezu pored groblja kod Manastira Savina.

Volonteri NVO „Greenaction“ prilikom nedavne akcije čišćenja smeća u šumi na Savini pronašli su nekoliko drvenih i limenih mrtvačkih kovčega od kojih je jedan zatvoren, isprskan krvlju i postavljen na kamenu kupolu.

Programski koordinator “Greenactiona” Milica Stanković saopštila je da takve scene u šumi djeluju sablasno i zastrašujuće, čak i u podne. Stankovićeva je pojasnila da se pored limenog kovčega isprskanog krvlju nalaze ostaci svježe paljenih svijeća i otkinute i krvave glave živine, kokošaka ili slično.

Ona je ocijenila da to navodi na sumnju da se na tom mjestu nedavno odvijao neki sektaški obred, ili da je to pak nečija neslana šala. “Bilo kako bilo, prizor nije nimalo prijatan”, kazala je Stankovićeva.

Stanković je ocijenila da to navodi na sumnju da se na tom mjestu nedavno odvijao neki sektaški obred, ili da je to pak nečija neslana šala

Ona je istakla da ne bi trebalo dozvoliti u blizini tog sakralnog vjerskog objekta i park Šume Savina da budu bačeni limeni i drveni mrtvački kovčezi i da takve slike ne bi smjeli gledati građani, a pogotovo ne turisti - gosti Herceg Novog.

“Pored ova dva groblja, nalazi se 'groblje' mrtvačkih kovčega, koje izaziva mučninu svima koji ovuda prođu. Sav otpad koji se pokupi iz groblja ne odlaže se u kontejnere ili odvozi kao kabasti otpad na deponiju, već se pokupi i izbaci iz groblja i baci u obližnju šumu i tu ostavi. Ogromne deponije pokošene trave, ostataka cvijeća sa grobova, krstova, kovčega, građevinskog materijala i raznog drugog smeća ostavljene su da trule pored pješačkih staza u Savini”, saopštila je Stankovićeva.

Ona je istakla da je reakcija nadležnih službi, koje su plaćene novcem svih građana da bi rješavale ovakve probleme i koje bi morale djelovati preventivno, prvenstveno opštinska Služba Komunalne policije i ovaj put je izostala.

“Da li treba da ih na to stalno podsjećaju i upozoravaju nevladine organizacije, ili bi mogli nešto i sami da se sjete i urade?”, pitala je Stankovićeva.

Bonus video: