Saslušanje Ane Kolarević u maju

Na pripremnom ročištu u podgoričkom Osnovnom sudu punomoćnici Kolarević su opet isticali da ona nije javna ličnost
228 pregleda 13 komentar(a)
Ana Kolarević, Foto: Arhiva Vijesti
Ana Kolarević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2013. 14:19h

Na početku glavne rasprave, po tužbi advokatice Ane Kolarević protiv "Monitora", zakazane za 23.maj, biće saslušana sestra aktuelnog premijera Mila Đukanovića na okolnosti utvrđivanja eventualno pretrpljenih duševnih bolova zbog tekstova objavljivanih u tom nedjeljniku.

Osim tužbi protiv izdavača "Vijesti" i "Dana", Kolarević je tužila i izdavača nedjeljnika "Monitor", od koga takođe traži obeštećenje od 100.000 eura, zbog povrede časti i ugleda.

Na pripremnom ročištu u podgoričkom Osnovnom sudu punomoćnici Kolarević su opet isticali da ona nije javna ličnost i da se protive njenom saslušanju, jer je ona sve što je imala, po njima, rekla u tužbi.

Oni su okarakterisali objavljene tekstove kao vulgarne i neistinite, i dodali da tuženi nije pružio nijedan dokaz na kojima temelji tako neistinite navode.

"U dokumentu Komisije za hartije od vrijednosti SAD-a se ne pominje ime tužilje, a ne radi se o presudi, ni sudskoj odluci, a tužilja se ni na koji način ne može povezati sa krivičnim djelom primanja ili davanja mita", smatraju njeni advokati.

Punomoćnik "Monitora", advokat Veselin Radulović je isticao da ne postoji nijedna druga, advokatica i sestra najvišeg Vladinog funkcionera u Crnoj Gori, te da se nijesu bavili njenim ličnim, već javnim životom.

Radulović je, osim na njenom saslušanju, insistirao i na saslušanju njenog brata, ali je taj predlog sudija Veljko Radovanović odbio smatrajući da njegovo saslušanje nije od značaja u tom postupku.

U tužbi se navodi kako list duži vremenski period objavljuje i fotografije Kolarevićeve, propraćene senzacionalističkim naslovima.

"Objavljeni tekstovi prepuni su optužujućih, zlonamjernih, tendencioznih, a prevashodno neistinitih navoda, koji služe stvaranju negativne slike o tužilji kod javnog mnjenja. Tuženi i dalje svakodnevno nastavlja ovu negativnu kampanju, a može se reći, i pravu harangu u pomenutom nedjeljniku", navodi Kolarević u tužbi koju potpisuju četiri advokata.

Za nju su sporni, između ostalog, tekstovi "Godina počinje Telekomom", "Zajednički poslovi sestre i kumova", "Ana je zakon", u kojima je povezivana sa aferom "Telekom".

U odgovoru na tužbu se ističe da navod da je u privatizaciji Telekoma isplaćen mito od sedam miliona eura tuženi zasniva na navodima Komisije za hartije od vrijednosti SAD, te da se u tim dokumentima navodi da je u sklopu koruptivne šeme, sestra najvišeg funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom dobila dio ili cijeli iznos od 580.000 eura od mađarskih direktora.

"Najviši funkcioner Vlade je premijer, u vrijeme privatizacije Telekoma to je bio Milo Đukanović, a nesporno je da mu je tužilja sestra i da se bavi advokaturom", navodi se u odgovoru na tužbu.

Dodaje se da su navode iz tužbe, da se radi o Kolarević, potvrdili i ona sama na Televiziji Atlas, te njen brat na RTCG-u, navodeći da se radi o glupostima.

Radulović: Ako ona nije javna ličnost, pitam se ko jeste

Izvršna direktorka "Monitora" Milka Tadić i Radulović su se, nakon ročišta, još jednom osvrnuli na tvrdnje advokata tužiteljke, da Kolarević nije javna ličnost, smatrajući da oni najbolje govore o utemeljenosti takve tužbe.

"Ako neko ko je bio sudija Vrhovnog suda, neko ko po svom priznanju zastupa 80 odsto inostranih firmi u Crnoj Gori,neko ko je učestvovao u svim jačim privatizacijama koje su pratile razne kontroverze i sumnje, nije javna ličnost, onda se stvarno pitam ko jeste", istakao je Radulović.

Bonus video: