Jurij Ljubimov zabranio igranje svojih predstava u Taganjki

„Prije dvije godine iz principijelnih razloga sam bio prinuđen da napustim pozorište na Taganjki koje sam sam stvorio“, rekao je Ljubimov
0 komentar(a)
Jurij Ljubimov, Foto: Dawn.com
Jurij Ljubimov, Foto: Dawn.com
Ažurirano: 26.03.2013. 17:46h

Jurij Ljubimov je “bio prinuđen” da zabrani izvođenje svih svojih predstava u pozorištu na Taganjki.

O tome je javnost obavijestio sam proslavljeni reditelj koji je osnovao ovaj kultni sovjetski teatar. Maestro je rekao da je tu odluku donio „teškog srca”.

„Prije dvije godine iz principijelnih razloga sam bio prinuđen da napustim pozorište na Taganjki koje sam sam stvorio“, rekao je Ljubimov i dodao:

“Ali tamo su ostale moje predstave, koje mi pripadaju u potpunosti, pošto sam ih ne samo ja režirao nego sam i autor scenarija”.

Ljubimov je precizirao da se, u saglasnosti sa Ruskom autorskom agencijom, zabrana odnosi na one predstave u kojima je on autor scenarija

On je kazao da je i tada pretpostavljao da će bez njegovog prisustva “nivo predstava pasti”.

"I za dvije godine iz Teatra na Taganjki nije mi upućeno nijedno pitanje, pa čak ni iz kurtoazije me niko nije pitao, da li da se u predstavi zamijeni ovaj ili onaj glumac, a da njihove uloge preuzme alternacija. U međuvremenu sam iz svojih izvora obavještavan da se prema mojim predstavama odnose nemarno i čak i prozvoljno mijenjaju mizanscen“.

Pozorišna etika

Devedesetpetogodišnji kultni ruski pozorišni reditelj je ubijeđen da je slično dešavanje nedopustivo sa stanovišta pozorišne etike.

“Takva ponašanja nanose ozbiljnu štetu ne samo meni, kao autoru, režiseru, nego i pozorištu koje iduće godine slavi 50 godina postojanja“, ogorčen je Ljubimov.

Legendarna Taganjka je bila poznata ne samo u Moksvi i Rusiji, nego su za nju znali i ljubitelji pozorišta u cijelom svijetu. Otuda je ogorčenost tvorca Taganjke zbog nemarnog odnosa prema predstavama, njegovom djelu, sasvim razumljiva:

"Od neprofesionalnog odnosa i nekvalitenog izvođenja predstava strada profesionalna reputacija pozorišta, njegov imidž, moje ime“, naglasio je reditelj i nastavio:

"Stvaralačko nasljeđe koje sam ja stvorio tokom skoro pola vijeka, propada i to me je natjeralo na krajnje žalostan, čak tragičan korak - da zabranim javno izvođenje u cjelini ili u fragmentima svih mojih predstava na teritoriji Ruske Federacije i u inostranstvu“.

Bez honorara

Ljubimov je precizirao da se, u saglasnosti sa Ruskom autorskom agencijom, zabrana odnosi na one predstave u kojima je on autor scenarija.

U najskorije vrijeme predstoji mu realizacija dva ugovora

Na tom spisku su posebno značajne predstave: “Dobri čovjek iz Sečuana“, „Tartif“, “Majstor i Margarita”, “Vladimir Visocki“, “Nevolje zbog pameti“, “Arabeska“, “Maska i duša”, “Antigona”...

Ljubimov je upoznao javnost da je o svojoj odluci obavijestio Odjeljenje za kulturu grada Moskve u pismu rukovodiocu tog resora Gradske uprave Sergiju Kapkovu.

Treba napomenuti da skidajući svoje predstave sa repertoara Taganjke, Ljubimov je lišio sebe honorara što dovodi u nepovoljnu finansijsku situaciju i njega i njegovu porodicu, ali, kako je istakao maestro, njemu su “čast i dostojanstvo draži i skuplji od svega”.

Uostalom, on siromašan nikad nije bio i neće biti. I to zato što bez obzira na poodmakle godine i nedavno dugo bolovanje, Jurij Petrovič ne prestaje da stvara. U najskorije vrijeme predstoji mu realizacija dva ugovora.

„Krajem aprila počinjem sa probama Borodinove opere „Knez Igor” u Boljšom teatru, čija je premijera planirana za 9. jul“, rekao je proslavljeni reditelj.

Paralelno sa tim teku pripreme opere „Škola za žene” po Molijeru koja će se naći na repertoaru pozorišta „Nova opera“.

Za tu operu je prema libretu Jurija Ljubimova (koji je i režiser), muziku napisao kompozitor Vladimir Martinov. Kompozitor se sprema da krajem aprila na koncertu upozna publiku sa fragmentima svog djela.

Bonus video: