Stanković: Da sam špijun i mene bi slali na ljetovanja

Sutkinja Ljiljana Šoškić zatražila izuzeće iz postupka u kojem penzionisani policajac Goran Stanković traži odštetu od države
148 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 20:59h

Pred kraj iskaza Gorana Stankovića, koji je u dvočasovnom izlaganju ispričao kako mu je policija uništila život nakon što je odlučio da govori istinu o prebijanju pokojnog Aleksandra Pejanovića, sutkinja Ljiljana Šoškić zatražila je izuzeće iz tog postupka, koji se vodi u podgoričkom Osnovnom sudu.

Stanković je tužio državu, tražeći 120.000 eura odštete zbog fizičkih i duševnih bolova koje je pretrpio od Uprave policije.

On je prvi javno progovorio o prebijanju Pejanovića u policijskoj betonjerci.

Sutkinja je saopštila da ne želi da sudi u tom predmetu, nakon što je Stanković rekao i da mu je jedna njena prezimenjakinja, u postupku ostvarivanja penzije, oduzela 30 mjeseci radnog staža.

"Izgleda da za mene nema pravde ni u jednom državnom organu, jer mi je, možda ne slučajno, jedna vaša prezimenjakinja Daliborka Šoškić oduzela 30 mjeseci radnog staža", rekao je Stanković.

Vidno iznervirana takvom izjavom, sutkinja je najavila da će zatražiti izuzeće. Stanković je potom pokušao objasniti da nije mislio ništa loše, već je pomenuo njenu prezimenjakinju kao obrađivača tog predmeta.

“Pa i iznad obrađivača predmeta postoji kontrola, tako da takve insinuacije mene navode na zaključak da vi imate nešto i protiv mene, pa najbolje da se izuzmem iz predmeta", zaključila je Šoškić.

Penzionisani policajac juče je ispričao da je za njega bilo nedopustivo da ćuti kada su policajci iz interventne jedinice, po, kako je kazao, nalogu tadašnjeg direktora policije i načelnika PJ Podgorica Veselina Veljovića i Predraga Ašanina, prebili sada pokojnog Pejanovića.

“Da su policajci, koji su optuženi zbog tog slučaja, a koji nijesu učestvovali u batinjanju, odlučili da progovore, što sam ih tada molio, Pejanović bi i danas bio živ. Ali, gospoda koja su odlučila da lažu za njih, bila su stimulisana da idu na ljetovanja, daju im se pare... I ja bih, da sam bio njihov špijun i poltron, dobio sve što želim", smatra Stanković.

On je objasnio da je Ašanin tada, preko Ratka Rondovića, pozvao sve optužene policajce i insistirao da se drže iste priče - da je Pejanović došao sa povredama, da nije tražio ljekarsku pomoć i da niko nije ulazio u pritvorske jedinice tih dana.

Obećano im je, kako tvrdi Stanković, da će ih policija zaštiti i angažovati im advokate

Obećano im je, kako tvrdi, da će ih policija zaštiti i angažovati im advokate.

“Odmah sam rekao da ne znam šta će mi advokat, kada ništa nisam uradio. Nakon toga, samo su mene, iako sam bio među najstarijima, premjestili da radim na rampi i živio sam i radio pod velikim grčem i strahom", rekao je Stanković.

Rekao je da ga je ista ekipa proglasila izdajnikom, nakon što je u opširnom, šestočasovnom iskazu, ispričao sve što se događalo.

“Uništili su mu život raznoraznim pritiscima i potpuno narušili zdravlje. Rondović me je zvao više puta, navodeći da je Ašanin zahtijevao da Stanković potpiše izjavu da nije bilo nikakvog sastanka, niti vršenja pritisaka na njih, te da će se sve to zataškati”.

Sutkinja Larisa Mijušković Stamatović, prije mjesec dana osudila je policajce Ivicu Paunovića, Milana Kljajevića i Milanka Lekovića na po sedam mjeseci zatvora zbog pomaganja u zlostavljanju i mučenju Pejanovića.

U toku je i proces protiv njihovih tadašnjih starješina Ratka Rondovića i Dušana Raičevića zbog dešavanja u betonjerci prije četiri godine.

Gledali su me kao gubavo prase

Stanković je ispričao da je definitivno odlučio da napusti službu nakon što mu je rečeno da je određen neko da ga prati i da mu se sprema odmazda.

Potom je kazao da je mu je, nakon odlaska Veljovića i novinskog članka u "Vijestima", takođe bivši šef policije Božidar Vuksanović ponudio da se vrati na posao prošle godine.

"Poslije mjesec dana rada, ja sam ipak odlučio da odem u penziju, jer više nisam imao s kim da radim, gledali su me kao gubavo prase i opet sam očekivao razne smicalice i odmazde", dodao je Stanković.

Galerija

Bonus video: