Žalba na presudu da se Acu Đukanoviću isplati 12 miliona

Sud je ranije usvojio i dio Đukanovićevog tužbenog zahtjeva, prema kome država treba da mu vrati preko tri i po miliona eura
0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2013. 19:14h

Država se žalila na presudu Osnovnog suda, da se biznismenu Acu Đukanoviću isplati preko devet miliona eura, jer nije poštovan ugovor o kupovini zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdila portparolka podgoričkog Suda Ivana Becić.

Viši sud treba da odluči da li će prihvatiti prvostepenu presudu, kojom je naloženo da se premijerovom bratu isplati novac na ime izgubljene dobiti, jer su u takozvanoj limenci, na zemljištu koje je on kupio, i dalje šalteri MUP-a, iako je trebalo da se uklone još krajem 2010. godine.

Zamjenica zaštinika imovinskih prava države Radomirka Raičević, u toku postupka je saopštila da država nema ništa protiv da Đukanoviću, na osnovu njegovog sekundarnog zahtjeva, isplati milion i po eura za izgubljenju dobit.

Ona je, međutim, rekla da se protivi primarnom zahtjevu njegovog punomoćnika Vida Đakonovića, koji je tražio da se Đukanoviću isplati nešto više od devet miliona eura, sa kamatama.

Tada je objasnila da se odluka Suda ne može zasnivati na visini koju utvrđuje nalaz vještaka, jer je on u suprotnosti sa važećim propisima Glavnog grada.

Đukanović je u julu prošle godine tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora

Đakonović je, pozivajući se na nalaz i mišljenje vještaka građevinske i finansijske struke, tražio 9.200.000 eura sa kamatama, na ime naknade štete izgubljene dobiti i razlike u cijeni spornog zemljišta na dan zaključenja i dan raskida ugovora.

On je eventualnim zahtjevom, tražio skoro milion i po eura izmakle koristi od 2010. do dana raskida ugovora, maja 2012, sa kamatom od dana utuženja.

Sutkinja Natalija Boričić ranije je usvojila i dio Đukanovićevog tužbenog zahtjeva, prema kome država treba da mu vrati preko tri i po miliona eura, čime će mu sa kamatom vratiti i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta.

Država se nije žalila na taj dio zahtjeva.

Boričić je, pozivajući se na nalaz i mišljenje vještaka građevinske i finansijske struke, odlučila da mu država na ime naknade štete razlike u cijeni nepokretnosti isplati 667.268,76 eura, a na ime naknade štete izmakle dobiti - za period od 26. 5. 2010. do 17. 5. 2012. godine, iznos od 8.488.646,83 eura sa zateznom kamatom koja je počela od 17. januara 2013. godine.

Đukanović je u julu prošle godine tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog prostora od više hiljada kvadratnih metara

On je 2008. godine kupio zemljište od preko 7.000 kvadrata na kojem se nalazi policijska "Limenka" za nešto više od tri miliona eura. Ugovorom koji je potpisan sa Upravom policije, službenici te institucije i MUP-a obavezali su se da se iz tog objekta isele do kraja 2010. godine.

Dogovor je, međutim, ispoštovala jedino policija, preselivši se u novu zgradu, dok se u "Limenci" i dalje nalaze šalteri i kancelarije MUP-a, gdje se izdaju lična dokumenta. Uslove za zaključenje tog posla od prije pet godina diktirala je Vlada, ali obaveze koje je imala prema Đukanoviću nije ispunila jer nijesu isplaćivali "penale" na osnovu korišćenja njegove imovine.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog prostora od više hiljada kvadratnih metara.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om i UP nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit jer je prodat bez tendera.

Samo nekoliko dana prije toga, isti partneri dogovorili su se, takođe bez tendera, o gradnji nove zgrade za policiju za 13 miliona eura. Đukanović je zemljište dobio kao najbolji ponuđač na licitaciji 22. aprila 2008. godine, a za atraktivnu lokaciju licitirali su još bivši zet Đukanovića Mehmed Kolarević, Slobodan Trklja iz Herceg Novog i firme "Neksan" Miodraga-Dake Davidovića, "Čelebić" i "CMC" iz Podgorice, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić.

Bonus video: