Izložba Tomislava Stanića: Novi svijet iz fotošopa

Na kolažima je novi – umjetnikov svijet koji odražava njegovo viđenje čovjeka i kosmosa, njegove snove i karakter na kojima je sveprisutni mjesec
67 pregleda 0 komentar(a)
Toma Stanić, Foto: Muzickahercegnovi.com
Toma Stanić, Foto: Muzickahercegnovi.com
Ažurirano: 26.03.2013. 16:36h

U galeriji Sju Rajder do kraja mjeseca biće izloženi fotokolaži pijaniste Tomislava Tome Stanića.

Umjetnik je kazao da je riječ o fotošopu gdje je svaki fajl zasebno editovan, koje onda uklapa i nadograđuje, kao svojevrsni kompjuterski digitalni vez

Iako njegovi kolaži nisu faktografski, zainteresovani posmatrač “prepoznaje” atmosferu sa novskog Škvera, sa plaže kod Muzeja, prepoznaje zidine i ljude, ali i njujorške kafiće i ulice, jer je Njujork drugi grad ovog umjetnika.

Ali na kolažima je i jedan novi – umjetnikov svijet koji odražava njegovo viđenje čovjeka i kosmosa, njegove snove i karakter na kojima je sveprisutni mjesec.

“Mjesec kao kontrapunkt, kao simbol trajanja koji nas posmatra iz dimenzije i ugla koji nama nisu dati i nikada u istoj konfiguraciji je u ovom trenutku moja inspiracija i mislim da će to biti još jedno vrijeme”, rekao je Stanić.

Tomini roditelji su čuveni crnogorski umjetnici slikar Vojo Stanić i majka Nada Stanić, prva crnogorska vajarka

Objašnjavajući nastanak kolaža, umjetnik je kazao da je riječ o fotošopu gdje je svaki fajl zasebno editovan, koje onda uklapa i nadograđuje, kao svojevrsni kompjuterski digitalni vez. Rezultat su fotografije sa nadrealnom pričom.

Stanić planira da radeći na starim fotografijama sa motivima Herceg Novog i portretima ljudi koji su živjeli u ovom dijelu Boke, koje mu je ustupio kolekcionar i fotograf Miodrag Golubin, ponovo likovnim (fotogtrafskim) jezikom ispirča još jednu digitalno nadrealističnu priču o Novom i Novljanima, Mediteranu, ali i umjetnikovoj upitanosti nad svijetom.

Za mnoge je to i očekivano, jer su Tomini roditelji čuveni crnogorski umjetnici slikar Vojo Stanić i majka Nada Stanić, prva crnogorska vajarka, sigurno, ako ne direktno, ali zato posredno imali uticaja na njegovo umjetničko opredjeljenje.

Kao slobodan umjetnik preko 20 godina živio je i radio u Njujorku.

Bonus video: