Remek djelo Tomaša Gomola: Predratna Varšava u 3D

Animirani film "Varšava 1935" iz ptičije perspektive prikazuje ulice, zgrade, trgove i parkove centra grada koji je potpuno nestao
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 10:59h

Predratna Varšava, koja je velikim dijelom uništena u nacističkom bombardovanju 1939, šarm "Pariza sjevera" povratila je zahvaljujući filmskoj rekonstrukciji u 3D tehnologiji.

Animirani film "Varšava 1935" iz ptičije perspektive prikazuje ulice, zgrade, trgove i parkove centra grada koji je potpuno nestao.

Zahvaljujući internetu, foto albumima iz vremena predratne Varšave i nacionalnim arhivama, bilo je dovoljno materijala da se napravi rekontrukcija grada.

Prije Drugog svjetskog rata samo su tri grada u Evropi - Varšava, Frankfurt i Hamburg - imala precizna i kompletna kartografska dokumenta, u kojima je u tačnoj proporciji bilo ucrtano svako drvo.

Reditelj 20-minutnog filma Tomaš Gomol rekao je da su za rekonstrukciju i animaciju u 3D tehnologiji korišćeni serveri Instituta za nuklearna istraživanja i jednog centra za obradu podataka u Kini.

U Evropi, kako je naveo, niko drugi nije želio da izađe u susret ekipi filma, strahujući da bi preopteretio svoje sisteme.

U Drugom svjetskom ratu porušeno je 80 odsto Varšave, a poginulo je 700.000 stanovnika grada, od 1,3 miliona.

Centar Varšave je na listi svjetske baštine UNESKO-a.

Galerija

Bonus video: