Tokom 2012. uslovno pušteno iz zatvora 1.150 osuđenika

Iz ZIKS-a je pojašnjeno i da je uslovni otpust sa izdržavanja kazne zakonska mogućnost, ali ne i pravo osuđenika
126 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2013. 20:07h

Tokom 2012. godine 1.150 osuđenika uslovno je otpušteno iz zatvora, prije nego što su u cjelosti izdržali kaznu. Od tog broja 292 zatvorenika uslovno su otpuštena odlukom Komisije za uslovni otpust, a 858 odlukom direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz Ministarstva pravde, u odgovoru koji potpisuje portparolka Ana Barada pojašnjeno je da je Komisiji u 2012. podnijeto 547 molbi za uslovni otpust, od kojih je 292 riješeno pozitivno, a 255 negativno.

Oni su istakli da je uslovni otpust jedno od najdjelotvornijih i najkonstruktivnijih sredstava za sprečavanje recidivizma i unapređivanje resocijalizacije, na osnovu kojeg se osuđeniku omogućuje planirana reintegracija u zajednicu, uz pomoć i nadzor.

"Ono što je takođe nesumnjivo jeste ušteda koju država ostvaruje kroz smanjenje zatvorske populacije jer se po osnovu jednog osuđenog lica koje boravi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, koje po meritornoj odluci Komisije bude otpušteno na uslovnu slobodu, dnevno uštedi 17,02 eura budžetskih sredstava“, pojasnila je Barada.

Sadašnji i bivši direktor ZIKS-a Miljan Perović i Milan Radović, koji je do kraja maja prošle godine bio na čelu te institucije dobili su prošle godine 2.130 molbi za uslovni otpust.

„Izdržani dio kazne je objektivni uslov i ukoliko nije izdržao zakonom predviđeni dio o njemu se ne raspravlja"

Od toga, Radović je dobio 886 molbi, a pozitivno je odgovorio na 407. On je na uslovnu slobodu pustio 90 zatvorenika iz Kazneno-popravnog doma, 110 iz bjelopoljskog zatvora i 207 osuđenika iz Zatvora za kratke kazne.

Peroviću su od 1. juna do kraja godine dostavljene 1.244 molbe od kojih je na 457 odgovorio pozitivno. Od tog broja, uslovni otpust dobilo je 66 osuđenika iz Kazneno-popravnog doma, 234 iz Zatvora za kratke kazne i 151 iz Zatvora Bijelo Polje.

Iz ZIKS-a su objasnli da je prema odredbama Zakona, uslovni otpust otpuštanje osuđenika sa izdržavanja kazne zatvora prije nego što je kaznu u cjelini izdržao, pod uslovom da sa osnovom može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da za vrijeme uslovnog otpusta neće počiniti novo krivično djelo.

Oni su istakli da je taj institut u skladu sa principom individualizacije kazne, jer se svodi na onu mjeru koja je realno potrebna za ostvarivanje ciljeva kažnjavanja.

Iz Zavoda je pojašnjeno i da je uslovni otpust sa izdržavanja kazne zakonska mogućnost, ali ne i pravo osuđenika.

„Saglasno članu 67 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija osuđeno lice ima pravo da, poslije izdržane tri četvrtine izrečene kazne, podnese zahtjev da se uslovno otpusti, a diskreciono je pravo direktora Zavoda da donese odluku o uslovnom otpustu ili da odbije zahtjev osuđenog“, piše u odgovoru iz ZIKS-a.

Uslovni otpust u suštini znači da osuđeni jedan dio kazne izdrži na slobodi i da u tom periodu potvrdi ili opovrgne odluku o uslovnom otpustu

Oni su istakli da se zatvorenik može uslovno otpustiti samo ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi - izdržani dio kazne, ako se u toku izdržavanja kazne osuđenik popravio tako da se sa osnovom može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka uslovnog otpusta neće počiniti novo krivično djelo.

„Izdržani dio kazne je objektivni uslov i ukoliko nije izdržao zakonom predviđeni dio o njemu se ne raspravlja, osim što se konstatuje da nije u kriterijumu za odlučivanje.

Subjektivni uslovi su - ponašanje osuđenog za vrijeme izdržavanja kazne i svode se na ocjenu nadležnih sektora u ZIKS –u: Sektor obezbjeđenja, Sektor za tretman i Sektor za rad. Navedeni sektori sačinjavaju prijedlog, svako sa svog aspekta i dostavljaju direktoru ZIKS-a. Na osnovu prijedloga navedenih sektora konačnu odluku donosi direktor“, objašnjeno je iz ZIKS-a

Uslovni otpust u suštini znači da osuđeni jedan dio kazne izdrži na slobodi i da u tom periodu potvrdi ili opovrgne odluku o uslovnom otpustu, što znači da uslovni otpust ima privremeno dejstvo jer je vezan za uslov da osuđeni do isteka izrečene kazne ne počini novo krivično djelo. Izvršenje novog krivičnog djela je osnov za opozivanje uslovnog otpusta.

U Spužu uvijek oko 1.300 „stanara”

Broj "stanara" ZIKS-a u protekle dvije godine je oko 1.300. Na nivou svih organizacionih jedinica ZIKS-a ukupno 1.328 iz 2011. godine nastavili su da služe kaznu i u 2012. Iz resornog ministarstva je pojašnjeno da u tu statistiku spadaju i oni koji su odsluženje kazne nastavili iz ranijih godina pa i u 2012. godini, kao i oni koji su u toku 2012. primljeni na izdržavanje ali i izdržali kaznu, zatim i pritvorenici kao i oni kojima se udovoljilo molbi za uslovni otpust.

"U toku 2012. određeni broj lica je primljen i otpušten, određenom broju lica dat je uslovni otpust, određenom broju lica redovno je istekla kazna i na kraju godine ukupno je bilo 1.331 lice na odsluženju kazne zatvora", pojasnili su iz Ministarstva pravde.

Bonus video: