UBISTVO NA ŽABLJAKU

Otac Luke Popovića: Ubili su mi sina da se ne bi otkrila kriminalna piramida

Pljevljak Duško Popović tvrdi da je njegov sin Luka 13. januara na Žabljaku likvidiran po nalogu i da je sve bilo unaprijed isplanirano
761 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 17:28h

Pljevljak Duško Popović tvrdi da je njegov tridesetogodišnji sin Luka-Dario, koji je tragično stradao 13. januara u žabljačkom hotelu “Enigma”, ubijen po nalogu pojedinaca iz vrha policije.

On je kazao da još ne zna pravi razlog zbog čega je to urađeno, ali da ima određena saznanja o tome, koja nije želio javno da saopšti, kao ni ime osobe na koju sumnja da stoji iza ubistva.

„Siguran sam da su pojedinci iz crnogorske policije imali interesa da on bude ubijen da se ne bi otkrila kriminalna piramida u Crnoj Gori“, rekao je Popović.

On je sa suzama u očima govorio za “Vijesti” o svom mezimcu kojeg je uoči pravoslavne nove godine u jednoj od soba hotela “Enigma” na Žabljaku ubio Jovica Zindović. Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju prije nekoliko dana podiglo je optužnicu protiv Zindovića.

Popović kaže da su njegovog sina ubili “isti oni koji su izvršili pritisak na tužilaštvo u Bijelom Polju da Lukino ubistvo kvalifikuje kao obično, iako i laici znaju da se radilo o najbrutalnijem, najsvirepijem i najmonstruoznijem ubistvu koje se desilo na prostoru Crne Gore u posljednje vrijeme“.

„Ubili su ga oni koji su ubicu nagovorili da se brani ćutanjem, kao i još jednog koji se na isti način brani pred crnogorskim pravosuđem“, rekao je Popović.

Lukino ubistvo, kako tvrdi njegov otac, urađeno je po nalogu i bilo je unaprijed isplanirano.

„Na prevaru je toga dana odveden na Žabljak gdje je trebalo da proda patike Zindoviću i njegovoj supruzi, s obzirom na to da je time trgovao. Pozvao ga je telefonom neko iz Zindovićevog društva i on je otišao iako mu se, kao da je nešto predosjećao, nije išlo tog dana na Žabljak. Imali su namjeru da ga prethodno opiju kako ne bi mogao da se vrati u Pljevlja, pa su ga cio dan vodili po žabljačkim lokalima. U pola deset uveče odveo ga je u svoju hotelsku sobu u prisustvu tri svjedoka, koja su bila dio prljave zavjere i, osnovano sumnjam, saučesnici u najmonstruoznijem zločinu“, priča Duško.

Ubica je, prema informacijama kojima raspolaže Popović, u sobi maltretirao njegovog sina, tjerao ga da mu odgovara na razna pitanja, a sve u namjeri da ga potcijeni i ponizi.

„Ne zna se da li mu je u tom trenutku teže padala pomisao na umiranje ili tri okamenjena svjedoka koja ništa nisu preduzela da spriječe ubicu. Nudio je novac koji je naplatio od ubice za robu da bi otkupio svoj život, ali je ubrzo odustao kada je shvatio da je ubica neumoljiv i da je to bio njegov zadatak“, kaže Popović.

Ubica je, kako tvrdi, prilikom ubistva njegovog sina koristio takozvane dum-dum metke koji su zabranjeni. Jedan metak koji je ispalio Zindović, kako kaže Popovć, završio je u zidu hotelske sobe, a drugi je prošao kroz Lukinu glavu, razdirući mu lobanju.

Da li je on iznad institucija sistema, kako je moguće da je čak često nosio i policijsku značku i oružje, s obzirom na njegovu prošlost

"Tako se ne ubijaju ni žvotinje, a ne ljudi. Inspektor na Žabljaku mi je rekao da nikada u svojoj karijeri nije vidio takav zločin. Mozak mu je bio raznijet dum-dum metkom. Ko je ubici dozvolio da se nekontrolisano kreće po Crnoj Gori, a bilo je ozbiljnih razloga da bude pod prismotrom zbog svega što je ranije uradio. Da li je on iznad institucija sistema, kako je moguće da je čak često nosio i policijsku značku i oružje, s obzirom na njegovu prošlost“, pita se Popović.

Popović tvrdi da je i zamjenica višeg tužioca u Bijelom Polju Ljubinka Madžgalj napravila brojne propuste i da uviđaj nakon zločina nije uradila profesionalno. On je kazao da je ona na uviđaj došla tek ujutro oko pet sati, iako se ubistvo, kako je saopštila policija, dogodilo oko jedanaest, a Popović smatra da je to bilo znatno ranije.

Prema njegovim riječima, kvalifikacija zločina kao obično ubistvom je „orgijanje nad pravom i pravdom” i „sprovođenje terora nad čestitom porodicom koja trpi veliki gubitak”.

“Rekao sam tužiocima da ću o svemu upoznati crnogorsku javnost, na šta me je tužilac Rifat Hadrović zamolio da to ne učinim i da će svaki dokaz do kojeg dođu u postupku iskoristiti protiv optuženog“, tvrdi Popović.

On kaže da u tužilaštvu nije mogao da podigne ni spise predmeta, iako mu je tužiteljka Madžgalj rekla da to može da uradi.

„Ostaje da se vidi da li je u Crnoj Gori na snazi sprega pravde i zločina. Da li će nadvladati oni što misle da su iznad zakona države, ostaje da se vidi, a na ispitu je cijeli pravosudni sistem Crne Gore, čije je tužilaštvo najlošija karika“, kaže Popović.

Luka Popović bio je brat od strica Lane Popović, nevenčane supruge Darka Šarića. Sa Šarićem je, međutim, u rođačkim vezama bio i ubica Jovica Zindović, koji je bivši zet Šarića.

Luka je volio ljude

Otac nastradalog mladića, koji je iza sebe ostavio suprugu i maloljetnog sina, smatra da nije postajao nikakav drugi razlog da njegov sin, kojeg su u Pljevljima svi poznavali pod nadimkom Murga, bude ubijen.

„Svi koji su ga poznavali znaju da je bio impulsivni sangvinik koji nikada svoj temperament nije pretočio u negativnu energiju da bi nekome naškodio. Naš sin je volio život, imao je brojne planove. Nije imao nikakav dosije u policiji, bio je čist ko suza. Njegov obrazac života možemo imenovati kroz muziku i trgovinu, a sve to pulsiralo je ritmom radosnog življenja.

Nikada se nije javio nikome na telefon što ga nije oslovio brate ili prijatelju. Volio je ljude, ali mu ona uvijek od drugova nije bila uzvraćena. Da sam znao s kim je bio tog dana otišao bih da ga izvučem jer sam znao o kakvom se čovjeku radi“, sa sjetom priča o svom sinu Duško.

Galerija