Izložba ULUCG

Laureati Todorović, Gordić i Reljić

Za najbolju izložbu u 2012. proglašena je izložba “Tag ” koja je prošle godine predstavljena u okviru manifestacije Sarajevska zima gdje je nagrađena “Srebrnom pahuljicom”
164 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 08:12h

Umjetnici Rajko Todorović-Todor, Tijana Gordić i Željko Reljić, jednoglasnom odlukom žirija, proglašeni su ovogodišnjim dobitnicima tri ravnopravne nagarde “Milunović, Stijović, Lubarda”, koje su im sinoć uručene na 68. izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Žiri koji je radio u sastavu Slobodan-Puro Đurić, predsjednik, i članovi: Igor Rakčević, Stanko Zečević, Žana Filipović i Milica Radulović, donio je odluku da Rajko Todorović-Todor bude nagrađen za crtež “Jedan trenutak oca tri sina” (kombinovana tehnika, triptih, 2012), Tijana Gordić za sliku “Tri kapi sunca” (akrilik na platnu, 2012) i Željko Reljić za skulpturu “Riba” (kombinovano, metal, drvo, 2012).

Za najbolju izložbu u protekloj godini proglašena je izložba “Tag ” koja je prošle godine predstavljena u okviru manifestacije Sarajevska zima gdje je nagrađena “Srebrnom pahuljicom”.

Izložba je zamišljena kao recentni presjek crnogorske likovne scene, a sarajevskoj likovnoj publici predstavili su se: Roman Đuranović, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Siniša Radulović, Draško Dragaš, Igor Rakčević, Srđan Vukčević, Ivana Prelević, Natalija Vujošević i Nada Kažić.

Crnogorski umjetnik Željko Reljić, koji je nagradu ULUCG-a “Milunović, Stijović, Lubarda” do sada dobio dva puta, bio je prilično iznenađen što je postao i ovogodišnji laureat vrijednog priznanja.

“Nisam očekivao nagradu ali mi izuzetno prija. Zahvalan sam žiriju i kolegama koje su podržale to što radim. Nagrađenu skulpturu sam realizovao u toku 2012, kada sam započeo jedan potpuno drugačiji ciklus, i u materijalu, i tematski".

Tijana Gordić nagrađenu sliku “Tri kapi sunca”, za koju kaže da je “nastala po istinitom događaju”, posvetila je “jednom dragom razgovoru”.

“Jedino što mi je bilo potrebno u vom trenutku je podrška kolega. Uzbuđena sam. Slika 'Tri kapi sunca', nastala je po istinitom događaju i posvećena je razgovoru s cijenjenom Brankom Bogavac”, prokomentarisla je Gordić koja je najavila i skoro samostalno predstavljanje u tivatskoj galeriji “Buća - Luković”.

Rajko Todorović-Todor podsjetio je da je Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika najstariji likovni događaj u zemlji i da predstavlja presjek u širinu izraza koji se kreću od konzervativizma do modernosti.

“Ovogodišnja izložba okupila je oko 150 izlagača, nažalost sa skromnim materijalnim uslovima. Izuzetnu čast mi čini to što sam jedan od dobitnika nagrade ULUCG-a, jer ta nagrada dolazi od mojih kolega”, prokomentarisao je Todorović, koji je nagradu dobio za rad ”Jedan trenutak oca tri sina”.

Na otvaranju izložbe govorili su predsjednik ULUCG-a, slikar Igor Rakčević kao i PR UNIQA osiguranja (pokrovitelja manifestacije), Marija Vujović. Rakčević je otvarajući 68. izložbu, najavio budući projekat koji će uskoro pod pokroviteljstvom UNESCO-a realizovati ULUCG sa likovnim udruženjima iz regiona.

“Riječ je o značajnom projektu koji će dati novi impuls oživljavanju zajedničke priče između likovnih udruženja okruženja i jednog ponovnog uspostavljanja kulturnog prostora”, najavio je Rakčević.

Galerija

Preporučujemo za Vas