Drašković žali što nije u mogućnosti da dokaže svoju nevinost: Nijesam vodila računa o ličnim stvarima

"Nadam se da ću u budućnosti svojim sportskim ponašanjem na borilišta i van njega pokazati da je ovo bio samo splet nesretnih okolnosti na koje ja nisam namjerno i svjesno uticala", kazala je Drašković
65 pregleda 0 komentar(a)
Ana Drašković, Foto: COK
Ana Drašković, Foto: COK
Ažurirano: 01.07.2018. 18:36h

Crnogorska karate reprezentativka Ana Drašković kazala je da joj je iskreno žao zbog ishoda doping testa, navodeći da posebno žali što nije u mogućnosti da dokaže svoju nevinost.

Međunarodni komitet Mediteranskih igara saopštio je da je Drašković bila pozitivna na doping testu, navodeći da je u njenom uzorku pronađena supstanca furosemid.

"Shodno nastaloj situaciji želim da Vas obavijestim, da usljed nemogućnosti da dokažem da ja svjesno nijesam unijela pomenutu supstancu, u potpunosti se smatram odgovornom što se našla u mojim nalazima jer nijesam vodila računa o ličnim stvarima trenirajući u salama koje smo dijelili sa drugim sportistima učesnicima Mediteranskih igara želim da zbog sebe i svoje buduće karijere prihvatim ponuđenu varijantu 1", kazala je Drašković agenciji MINA.

Ona je naglasla da iskreno žali što ne postoji način da dokaže svoju nevinost.

"Nadam se da ću u budućnosti svojim sportskim ponašanjem na borilišta i van njega pokazati da je ovo bio samo splet nesretnih okolnosti na koje ja nisam namjerno i svjesno uticala", kazala je Drašković.

Ona je istakla da B test nije rađen iz razloga što se i on radi iz istog uzorka.

"Tako da je procenat da ću biti ponovo pozitivna 99,9 odsto, samim tim bi mi odredili maksimalnu kaznu od četiri godine suspenzije i bez prava žalbe. Primorana sam da priznam ono što nijesam uradila zbog buduće karijere. Nije isto biti kažnjen godinu, dvije ili četiri. Ne želim da krivim nikoga, samo znam da ću iz ove situacije izaći jača", kazala je Drašković.

U saopštenju Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara se navodi da Drašković nije željela da se testira njen B uzorak.

U saopštenju se navodi da će Drašković, članica Karate kluba Omladinac, vratiti srebrnu medalju, koju je osvojila na Igrama u kategoriji do 55 kilograma.

„Nažalost i sa iznenađenjem možemo da potvrdimo da je Ana Drašković bila pozitivna na doping testu koji je urađen u Taragoni. Nalaz anti-doping komisije je pokazao prisustvo zabranjene supstance u njenom uzorku. Sve ostale procedure su u nadležnosti Svjetske anti-doping asocijacije (WADA), kao i njenih regionalnih udruženja, te Evropske i Svjetske karate federacije“, kazao je Igor Vušurović, šef crnogorske sportske misije na Mediteranskim igrama.

Ovo je prvi slučaj dopinga u crnogorskom sportu.

Preko 400 doping testova je urađeno na Igrama u Taragoni, a Drašković je jedina bila pozitivna, naveo je Međunarodni komitet Mediteranskih igara.

Omladinac: Ana Drašković nikada nije konzumirala nedozvoljeni suplement

Ana Drašković nikada nije konzumirala bilo koji nedozvoljeni suplement, saopšteno je iz njenog karate kluba Omladinac.

Navodi se da je Drašković dokazana reprezentativka koja je na borilištima širom svijeta izgradila svoje ime kao vrhunska sportistkinja, koja se svojim radom, trudom i zalaganjem izborila za sve svoje uspjehe.

Podgorički klub saopštio je da je Drašković reprezentativna takmičarka koja je u svojoj karijeri dala veliki doprinos rezultatima Omladinca i reprezentacije Crne Gore.

"Karijeru je počela sa devet godina i od tada neprekidno trenira u našem klubu. Doktrina našeg kluba zasniva se na zdravoj ishrani i svakodnevnim intenzivnim treninzima. Mi postižemo vrhunske rezultate isključivo radom i sigurni smo da nijedan naš takmičar nikada nije koristio i ne koristi bilo kakve nedozvoljene suplemente. Zbog svega navedenog znamo da Ana Drašković nikad nije konzumirala bilo koji nedozvoljeni suplement", piše u saopštenju Omladinca.

Navodi se da Drašković u toku karijere nije imala niti jednu grešku na tatamiju i van njega.

"Da li je njena krivica što sve svjetske sportiste gleda kroz lični primjer i sa apsolutnim povjerenjem je pitanje koje je nauk za buduća vremena njoj, a možda i svim sportistima iz Crne Gore, a koje će Ana platiti suspenzijom. Test B nije radila jer se radi iz istog urina pa bi rezultat bio potpuno isti, a suspenzija bila dvostruko veća. Njena jedina greška je što nije vodila računa o svojim stvarima i što je na takmičenju možda popila vodu iz druge boce osobe koja nije iz naše reprezentacije", piše saopštenju.

Navodi se da njen nalaz jeste pokazao prisustvo diuretika, ali da je proces uzimanja uzorka protekao bez prisustva ljekara crnogorske reprezentacije i uz niz neregularnosti koje u tom momentu nije moguće dokazati.

"Predsjednik kluba, Upravni odbor i svi članovi KK Omladinac vjeruju u Anu. Ona će kao i do sada svojim sportskim ponašanjem u borilištu i van njega dokazati da je ovo bio neprijatan splet okolnosti", piše u saopštenju podgoričkog karate kluba Omladinac.

Bonus video: