Lautistkinja Hana Alivodić na crnogorskoj turneji

Mlada umjetnica preporučuje da se sluša muzika svih epoha, a njeni najomiljeniji kompozitori su Koreli i Silvijus Leopold Vajs
70 pregleda 1 komentar(a)
Hana Alivodić, Foto: Ivana Komnenić
Hana Alivodić, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 24.03.2013. 11:06h

Mlada crnogorska lautistkinja Hana Alivodić premijerno se prošle sedmice u Kotoru predstavila muziciranjem na jednom od najznačajnijih renesansnih instrumenata. To je prvi od tri koncerta koji organizuju Muzički centar Crne Gore i Crnogorsko narodno pozorište, a slijede koncerti u Nikšiću i Podgorici.

Muzička publika u Kotoru bila je u prilici da čuje kompozicije Karla Kohauta, Silvijusa Leopolda Vajsa, Davida Kelnera, Joakima Bernarda Hagena i Adama Falkenhagena. Uz Hanu Alivodić nastupio je i gudački trio koji čine violinistkinje Milena Vuković i Vedrana Rašović, i violončelistkinja Maja Antić.

Uoči koncerta Alivodić je za “Vijesti” ispričala da je 2006. godine na festivalu u Baru upoznala Edina Karamazova, koji je jedini naš lautista, te da se tada prosto zaljubila u ovaj instrument i tako počela da ga svira.

U nižoj Muzičkoj školi svirala je gitaru, potom odlazi u Beograd, gdje paralelno sa Podgoricom, završava srednju Muzičku školu kod prof. Darka Karajića, a 2008. godine u Bazelu upisuje državnu Akademiju, koja slovi za najbolje specijalizovanu akademiju za ranu muziku. Diplomirala je u maju 2012. godine.

Meni se dopada ova vrsta muzike, ima je toliko divne već zapisane, tako da bih se posvetila njenom obnavljanju, kaže Alivodić za "Vijesti"

“Trenutno sviram njemačku baroknu lautu koja se koristila u XVII i XVIII vijeku u centralnom dijelu Evrope. Lauta je u suštini jedna velika porodica instrumenata. Ima raznih vrsta i podvrsta, kao što su renesansna lauta koja ima manje žica, zatim arči lauta koja se koristila u Italiji, a koju sam počela da sviram u septembru da bih mogla obogatiti program i upoznati publiku i sa tim. Program koji ću predstaviti uKotoru baziran je na njemačkoj baroknoj muzici”, kazala je Alivodić. Ona se nada i vjeruje da će u budućnosti biti prostora za ovaj instrument u Crnoj Gori, kao i da će nakon planiranih koncerata vidjeti kako publika reaguje. Ona ističe da lauta, osim što je solo instrument, i svira se u ansamblima, prati najčešće pjevače renesansne muzike.

“Za to je potrebno puno truda. Takva vrsta pjevača bi trebalo da uloži puno energije kako bi savladala specifičan način pjevanja, koji je mnogo drugačiji od lirskog ili od izvođenja opere i slično. Meni se dopada ova vrsta muzike, ima je toliko divne već zapisane, tako da bih se posvetila njenom obnavljanju. Lauta se slaže generalno sa svim melodijskim instrumentima kao što su flauta, violina, pjevanje, čak i oboa, gudački trio, i jedina mana je što je dosta tiha, ali može i to da se riješi malim pojačalom”, komentariše Alivodić.

Ova mlada umjetnica preporučuje da se sluša muzika svih epoha, a njeni najomiljeniji kompozitori su Koreli, koji je pisao uglavnom za orkestar, i Silvijus Leopold Vajs, koji je pisao za njemačku baroknu lautu.

Bonus video: