Dvije godine država ćuti...

Supruga pokojnog načelnika rožajske policije Ernada Kalača, još pokušava da otkrije istinu o smrti svog muža koji je bio svjedok šverca duvana
123 pregleda 28 komentar(a)
Ernad Kalač, Foto: Aida Skorupan
Ernad Kalač, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 24.03.2013. 08:59h

Alma Kalač, supruga nekadašnjeg načelnika rožajske Ispostave policije Ernada Kalača koji je nađen mrtav pored groba svog djeteta, ni danas, poslije tačno dvije godine od navodnog samoubistva, ne umije ćerkama da objasni zašto se njihov otac nije vratio kući poslije sastanka u beranskoj policiji.

“Baš juče kada je telefon zazvonio mlađa ćerka je rekla 'evo ga tata'. Ona ga još traži, dok se starija pomirila sa tim da je on na nebu, ali kada poraste željeće da zna i zbog čega. Država u koju je njen otac vjerovao još nije dala odgovor na to pitanje”, rekla je Alma koja tvrdi da nikada neće odustati od traženja istine.

“Zid ćutanja koji se ispriječio ispred svakog mog pokušaja da doznam istinu jasno govori da je moj Ernad bio žrtva organizovanog kriminala. I to, odgovorno tvrdim, znaju to i njegove brojne kolege. Najbolje zna bivši načelnik beranske policije i njegovi saradnici u Rožajama. Ali neće da progovore, svak sebe štiti”, rekla je Alma.

Nekoliko dana poslije Ernadove tragične smrti, tadašnji pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Milan Tomić rekao je da je Ernad bio „častan čovjek i vrhunski profesionalac“ i ustvrdio da je izvršio samoubistvo iz porodičnih razloga (smrti petogodišnje ćerke Hane).

Godinu i po nakon toga bivši šef Uprave policije Veselin Veljović je „Vijestima“ kazao da je Ernadove službene zabilješke, koje je dobio uz oproštajno pismo, na dalje postupanje proslijedio upravo Tomiću. Njihov sadržaj, sa kojim su upoznati Vlada, tužilaštvo i Uprava policije - nikada nije zvanično objelodanjen.

U nekoliko službenih zabilješki u koje su „Vijesti“ imale uvid govori se o povezanosti sa švercom cigareta pojedinih službenika Uprave policije. Tako 21. januara 2011. godine u službenoj zabilješci Ernada Kalača, koja je službeno zavedena pod brojem 0-1-051-155, sa logom i pečatom UP piše da je dan ranije rožajska kriminalistička policija došla do saznaja da se u krugu bivše fabrike “Goša” vrši pretovar cigareta marke „alhramra“, bez akciznih markica arapskog proizvođača, iz kamiona u kombi.

Pokojni rožajski načelnik zapisao je : ”Dana 20. 1. 2011. u 19 časova i 51 minuta sa službenog broja mobilnog telefona UP 067 285 ... pozvao me na moj službeni broj 067 284 ... rukovodilac Područne jedinice Berane Novo Veljić i naredio da se akcija koja je u toku obustavi (u krugu bivše fabrike “Goša” jer su ga zvali “odozgo”, kako reče Veljić”).

Kalač je dalje zapisao u bilješci koja je svojeručno potpisana i pečatirana znakom Uprave policije:

“Ovakvim naređenjima i prekidanjem započetih akcija dajemo prostora službenicima za ogovaranje, te kompromitovanje starješinskog tijela. Ne bih volio da se preko mene i službenika IP Rožaje realizuju poslovi zarad nečijih ličnih interesa.”

Opširnije čitajte u štampanom izdanju

Bonus video: