Novo izdanje romana Filipa Davida

U Beogradu roman je objavljen u "Prosveti" iste godine 1995. i dobio je nagradu "Prosvete" za najbolju knjigu godine
86 pregleda 0 komentar(a)
Filip David, Foto: Jutarnji.hr
Filip David, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 23.03.2013. 11:35h

Novo izdanje romana "Hodočasnici neba i zemlje" Filipa Davida nedavno je objavljeno u izdanju "Lagune". O svojoj knjizi koja je doživjela brojna izdanja, Filip David za "ART Vijesti" kaže:

"Prvo izdanje "Hodočasnika neba i zemlje" objavljeno je 1995. godine u sarajevskoj "Bosanskoj knjizi" i posvećena je mojim bosanskim prijateljima. Ta posveta glasi: "U proljeće 1991. dogovorio sam se sa Gavrilom Grahovcem, direktorom "Svjetlosti", glavnim urednikom Ivanom Lovrenovićem i urednikom Mirkom Marjanovićem da roman "Hodočsnici neba i zemlje" na kojem sam upravo radio, objavim u ovoj sarajevskoj izdavačkoj kući.

U proljeće 1995, kada sam knjigu završio, to više nije bio onaj isti svijet iz vremena kada sam je počeo pisati. Ovaj roman o spoljnjem i unutrašnjem izgnanstvu, o putovanju granicom koja razdvaja svjetove jave od svjetova snova posvećujem prijateljima iz Sarajeva."

U uredničkoj bilješci novog izdanja "Hodočasnika neba i zemlje" stoji da se roman odvija pred kraj 15. vijeka

U Beogradu roman je objavljen u "Prosveti" iste godine 1995. i dobio je nagradu "Prosvete" za najbolju knjigu godine. 1996. objavljeno je novo izdanje, a godine 2000. izdavačko preduzeće "Rad" u kultnoj ediciji "Reč i misao", objavljuje četvrto izdanje.

Roman koji se sada pojavljuje u "Laguni" predstavlja peto, dopunjeno izdanje. Dodato je jedno poglavlje, priča koja se vezuje za Dubrovnik i jednu neobičnu dubrovačku sudbinu.

U uredničkoj bilješci novog izdanja "Hodočasnika neba i zemlje" stoji da se roman odvija pred kraj 15. vijeka, kada obruč teških i mračnih vremena steže Španiju koja je sve čvršće i čvršće zarobljena inkvizicijom.

Pod izgovorom hrišćanske borbe protiv jeretika, plamen ljudskih lomača gori u sve više poznatih španskih gradova, pa i u Sevilji. Grobovi vjerskih obraćenika se otvaraju da bi se njihove kosti razvijale i zauvijek nestale.

U vrijeme kad vrhovni savjet Svete inkvizicije okrutno kažnjava ne samo žive nego i mrtve, glavni junak ovog romana, Seviljac koji je optužen da je proučavao zabranjene mistične knjige, dobija nesvakidašnju šansu.

Poslije boravka u zatvoru inkvizicije, dok pored njega gori lomača a svjetina željna prizora smrti uzvikuje pogrde, biskup ga u posljednjem trenutku opravlja na „Prelaz preko mora“, svojevrsno hodočašće suštinskog upoznavanja Boga i Božanskog.

Tokom lijepog, ali i opasnog putovanja vodom i kopnom po divnim mediteranskim prostranstavima Seviljac sa grupom hodočasnika srijeće tajanstveni karavan i djevojku koja traži cvijet što liječi sve bolesti, ali i gusare i opasne zvijeri.

I vremenske nepogode umiju da na trenutke ugroze živote hodočasnika. Što više teče radnja ovog uzbudljivog i spoznajno bogatog romana, jasnije se nameću tri mogućnosti raspleta.

Tek ako ne strada tokom samog hodočašća, Seviljac će moći da izabere jednu od dvije odluke: da izbjegne lomaču ili da po cijenu života ostane vjeran svojim ubjeđenjima.

Bonus video: