Mugoši 13 godina za ubistvo Nikezića

Nakon što je sudija izrekla presudu, rodbina pokojnog Neboje Nikezića glasno je negodovala u sudnici. “Sram vas bilo. Bolje bi bilo da ga oslobodite, neka sve pobije u Podgorici”
360 pregleda 8 komentar(a)
Nebojša Mugoša, Foto: Boris Pejović
Nebojša Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2013. 16:37h

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol u Višem sudu u Podgorici, osudilo je na 13 godina zatvora Nebojšu Mugošu zbog ubistva kuma Nebojše Nikezića.

Sud nije prihvatio navode optužnice, zamjenika višeg državnog tužioca Veljka Rutovića, koji je u završnoj riječi rekao da je dokazano da je Mugoša ubio iz koristoljublja i na podmukao način.

“Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice da je optuženi Mugoša izvršio krivično djelo teško ubistvo, odnosno na podmukao način i iz koristoljublja, već nalazi da se u radnjama optuženog stiču elementi bića krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ-a”, kazala je sutkinja.

Prema zakonu, za tako kvalifikovano ubistvo predviđena je kazna od pet do 15 godina.

U optužnici je pisalo da je Mugoša iskoristio kumovski odnos i veliko povjerenje, kada je 17. februara 2011. ubio Nikezića.

Tužilac je insistirao da je ovaj to uradio kako bi prisvojio 515 hiljada eura, koje mu je Nikezić predao na čuvanje.

“Radnje koje je preduzeo Mugoša ne mogu se podvesti pod pojmom na podmukao način, jer je optuženi radnje preduzeo na parkingu između obližnjih stambenih zgrada, koji je u vrijeme događaja bio solidno osvijetljen uličnom rasvjetom, na mjesto gdje je uobičajena i očekivana frekvencija građana i vozila. U konkretnom slučaju radnje koje jepreduzeo optuženi, nisu dovoljne da bi se okarakterisale kao podmukle, jer je termin podmuklost pravni termin, pa on sam po sebi nije dovoljan da bi se radnje optuženog ocijenile kao podmuklo ubistvo”, rekla je sutkinja Moštrokol.

Ona je dodala da nije utvrđeno ni da je Mugoša ubio Nikezića iz koristoljublja i da su izjave brojnih svjedoka, koji su rekli da je Nikezić čuvao novac kod Mugoše, protivrječne sa izvještajima bankovnih računa Mugoše.

“Iz ugovora o zajmu, utvrđeno je da je optuženi Mugoša 8. maja 2007. Nikeziću pozajmio 70.000 eura”, rekla je, između ostalog, sutkinja.

Ona je kazala da, na zaključak da je Mugoša ubio iz koristoljublja, ne upućuje ni činjenica da je 515.000 eura pronađeno u stanu optuženog.

“Da je Mugoša namjeravao da zadrži ovaj novac, zasigurno ga ne bi ostavio u svom stanu u plastičnoj kesi na vidnom mjestu, u ormaru spavaće sobe, gdje su ga i pronašli službenici policije prilikom pretresa stana”, ocijenila je sutkinja.

Neka sad sve pobije

Nakon što je sudija Vesna Moštrokol izrekla presudu, rodbina pokojnog Neboje Nikezića glasno je negodovala u sudnici.

Najglasnija je bila Sanja Nikezić, supruga pokojnika, koja je pozvala rodbinu da izađe iz zgrade suda.

“Idemo svi napolje. Sram vas bilo. Bolje bi bilo da ga oslobodite, neka sve pobije u Podgorici”, bili su neki od povika u sudnici.

Nakon toga rodbina je napustila sudnicu i zgradu suda, uz pratnju policije i obezbjeđenja suda.

Bonus video: