ispočetka

Novo suđenje Šariću i Lončaru za pranje novca počeće 22. aprila

Apelacioni sud ukinuo je presudu bratu odbjeglog narko bosa Darka Šarića i Lončaru za pranje novca i vratio na ponovno suđenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 21:04h

Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, novo suđenje za pranje novca počeće 22. aprila, pred Specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Bijelom Polju, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević.

Apelacioni sud ukinuo je presudu bratu odbjeglog narko bosa Darka Šarića i Lončaru za pranje novca i vratio na ponovno suđenje.

Njih dvojica su u maju maju prošle godine u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni su na osam, odnosno šest godina zatvora.

Duška Šarića je Apelacioni sud oslobodio i optužbi za kriminalno udruživanje, i šverc droge, ali ne zbog nedostatka dokaza kako je presudio Viši sud, već zbog navodnih formalnih propusta tužilaštva i tog suda

Nakon ukidanja presude, iz Apelacionog suda tada je objašnjeno da je presuda ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Oni su se pozvali na povrede člana 386 Zakona o krivičnom postupku, u kome piše da bitna povreda postoji ako je "izreka presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi ili razlozima presude ili ako presuda nema uopšte razloga ili u njoj nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri protivrječni ili ako o odlučnim činjenicama postoji znatna protivrječnost između onog što se navodi u razlozima presude o sadržini isprava ili zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih isprava".

Duška Šarića je Apelacioni sud oslobodio i optužbi za kriminalno udruživanje, i šverc droge, ali ne zbog nedostatka dokaza kako je presudio Viši sud, već zbog navodnih formalnih propusta tužilaštva i tog suda.

U saopštenju Apelacionog suda, objašnjava se da je Šarić oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, jer to "djelo u vrijeme izvršenja nije bilo zakonom određeno kao krivično djelo".

Duško Šarić oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jer "činjenični opis ovog krivičnog djela nije sadržao sve bitne elemente zakonskog bića krivičnog djela iz Krivičnog zakonika".

Duško Šarić je prvostepenom presudom bio oslobođen od optužbe u nedostatku dokaza da ih je izvršio.

Jovica Lončar

Prema optužnici, Šarić i Lončar su se teretili da su se udružili u periodu od 24. decembra, 2007. do kraja 2010. godine, da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura.

Duško Šarić se teretio da je od oktobra 2007. do maja 2009. bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov stariji brat Darko Šarić

"Reci mi Duško da nemaš još nešto za ovaj navod optužnice da navedeš, Duško", pitao Šarića tada sudija Đešević, u procesu koji u mnogi tada nazivali "suđenje decenije".

Na tadašnje brojne oštre reakcije zbog takvog načina vođenja postupka, Đešević je odgovorio da postupak vodi po zakonu i da nije prekršio proceduru.

Duško Šarić se teretio da je od oktobra 2007. do maja 2009. bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov stariji brat Darko Šarić.

Navodi se da je organizacija imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite financijske dobiti i njenog ulaganja u legalne financijske tokove na području Crne Gore i Srbije u dužem periodu u međunarodnim okvirima.

Svaki član imao je određenu ulogu i zadatak, a organizacija se bavila neovlašćenom kupovinom kokaina u Južnoj Americi i njegovim daljim prenošenjem držanjem, rasturanjem, prodavanjem i transportovanjem do kupaca.

Šarić je optužen da je u prvoj polovini januara 2009. dok je boravio u mjestu Livinjo u Italiji, sa svojim bratom Darkom organizovao kriminalnu organizaciju i sa ostalim članovima dogovarao nabavku i skladištenje veće količine kokaina, radi njegove dalje distribucije i proda je na milanskom i italijanskom tržištu.

Galerija