Cucla štetna za razvoj usana djeteta

Istraživanja su čak pokazala da postoji povezanost između upotrebe cucle i zapaljenja srednje uva
101 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 12:27h

Predstavlja jednu od najtežih navika za čije odvikavanje roditelji treba da ulože dosta truda i napora, a u pitanju je odvikavanje djece od korišćenja cucle. Postoji velika debata vezana za upotrebu cucli, jer, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Acadamy of General Dentistry, postoje dokazi koji ukazuju na njihove dobre i loše strane.

Prema autoru Džejn Soksman, uprkos opštem vjerovanju, postoje pozitivni efekti koji proističu iz sisanja cucle. Ona navodi da sisanje cucle utiče na učestalost sindroma nagle infantilne smrti (sudden infant death syndrome – SIDS).

Bebe, koje se uspavljaju sa cuclom, ne spavaju dubokim snom kao bebe koje to rade bez nje. Sisanje cucle omogućava bebama da se probude iz dubokog sna, koji može dovesti do zaustavljanja disanja. Pored ovoga, cucle djeluju umirujuće i pružaju osjećaja komfora i na taj način omogućavaju brži i duži san.

Međutim, roditelji bi trebalo da znaju i negativne efekte koje sisanje cucle ima na bebino oralno zdravlje. Bebe bi trebalo da prestanu sa korišćenjem cucle do svoje druge godine. Naime, do druge godine svaki problem sa položajem zuba može se ispraviti u periodu od 6 mjeseci, nakon što se prestane sa upotrebom cucle. Produženo sisanje cucle ili palca može izazvati probleme sa pravilnim razvojem usta, položajem zuba i promjenama u obliku krova usne duplje.

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između upotrebe cucle i zapaljenja srednje uva (otitis media). Konstatno sisanje cucle dovodi do toga da tube koje povezuju grlo i srednje uvo budu nenormalno uvećane, što omogućava slivanje sekreta iz grla u unutrašnje uvo. Na taj način bakterije se prenose iz usta u srednje uvo i stvara se infekcija. Odvikavanje od sisanja cucle nije uvijek lako, ali postoji nekoliko metoda koje roditelji mogu da primijene.

Tako, roditelji mogu umočiti cuclu u sirće, što će učiniti cuclu “neukusnom”; probušiti cuclu nekim oštrim instrumentom, što dovodi do smanjenja zadovoljstva sisanja; jednostavno ga “zaboraviti” kada pođu na put.

Savjeti i preporuke:

  • Cucle treba koristiti samo kada se beba uspavljuje
  • Cucle mogu dovesti do povređivanja ukoliko se štitnik drži unutar usana
  • Koristite cucle sa rupama na štitniku, koje omogućavaju prolaz vazduha. Ovo je veoma bitno ukoliko dođe do nehotičnog gutanja cucle i njenog zaglavljivanja u dušniku
  • U cilju sprečavanja zadavljenja, ne postavljajte vezicu koja drži cuclu oko vrata bebe.

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: