Gradovi pod zaštitom UNESCO-a pokreću kandidaturu

"Glavni motiv za kandidaturu je revitalizacija urbanih sadržaja, te postizanje većeg međunarodnog značaja"
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Kotor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.03.2013. 12:45h

Lokalno za univerzalno je naziv projekta Splita i gradova partnera među kojima je Kotor za kanditaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2020.godine.

Inicijativu za Evropsku prijestonicu kulture pokrenuli su 1985. godine Melina Merkuri i Džek Leng

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Tijana Čađenović, kazala je da je riječ o projektu u koji su pored Splita uključeni i Hvar, Korčula, Kotor, Mostar, Pag, Sinj, Solin, Stari Grad, Ston, Supetar, Šibenik, Trogir i Zadar.

Grad Split imao je svoj Kandidacioni odbor, koji je predložio da svi dalmatinski gradovi čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, a uz njih i Kotor i Mostar, budu uključeni na način da Split bude nosilac projekta, a titulu Evropske prijestonice kulture 2020.godine podijelio bi sa ostalim gradovima partnerima.

"Glavni motiv za kandidaturu je revitalizacija urbanih sadržaja, te postizanje većeg međunarodnog značaja kroz jačanje prepoznatljivosti gradova, koji bi nosili prestižnu titulu, kao destinacije kulturnog turizma. Prijestonica sa ovom titulom dobila bi mogućnost organizovanja brojnih kulturnih događaja s jakom evropskom dimenzijom", kazala je Čađenović.

Do sada su evropske prijestonice kulture bili Istanbul, Liverpul, Pečuj, Linz, Esen i Turku

Ona je navela i razloge za učestvovanje u ovom projektu, a to su razvoj kulturnih programa sa gradovima partnerima, stvaranje novih kulturnih sadržaja, veći broj turista, raznovrsnija kulturna ponuda, samim tim i produžetak turističke sezone, investiranje u infrasturkturne projekte (restauracija objekata i spomenika, nove građevine...), programi za sve, prilika lokalnim umjetnicima da realizuju svoje talente, veća medijska pažnja, jačanje veza između gradova, djelovanje novih kulturnih organizacija, učinci dugotrajnog razvoja grada i regije, poboljšanje organizacijske snage u kulturi.

Inicijativu za Evropsku prijestonicu kulture pokrenuli su 1985. godine Melina Merkuri i Džek Leng. Do 2004.godine odabir grada predstavnika postiže se međuvladinim dogovorima, a od 2005. taj posao obavlja Evropska komisija.

Do sada su evropske prijestonice kulture bili Istanbul, Liverpul, Pečuj, Linz, Esen i Turku.

Čađenovič je kazala da je u toku priprema pojedinačnih prezentacija za sve gradove partnere na ovom projektu.

Bonus video: