Promovisana bajka "Zlatna dolina"

Bajku "Zlatna dolina" zajednički su ilustrovala djeca sa posebnim potrebama i ona koja se tipično razvijaju
80 pregleda 0 komentar(a)
Zlatna dolina, Foto: Vijesti
Zlatna dolina, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.03.2013. 11:46h

Bajka “Zlatna dolina” koju su zajedno ilustrovala djeca sa posebnim potrebama i ona koja se tipično razvijaju, predstavljena je u sklopu Svjetskog dana pozorišta za mlade i djecu u DODEST-u.

U projektu je učestvovalo osmoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama i osmoro djece koja se tipično razvijaju

U pitanju je univerzalna priča o borbi dobra i zla, priča o magiji dobrih djela. Superheroji, čarobni predjeli i nevjerovatne dječije ilustracije vode nas u hcarstvo dječiji snova.

Autor bajke je Aleksandar Miličić, a vizuelno oblikovanje je osmislila Vlatka Vujošević.

Projekat je realizovala NVO Punkt, a o procesu rada je govorio Ivan Šuković.

"Projekat „Stvarajmo naše bajke“ podrazumijeva stvaranje/pisanje bajke crnogorskog autora i ilustrovanje tog teksta kao rezultat zajedničkog, timskog, kreativnog rada djece sa posebnim obrazovnim potrebama i djece koja se tipično razvijaju, kao i štampanje produkata tog rada u formi posebne kolorne publikacije koja bi bila distribuirana crnogorskim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

"Kreiranje crnogorske ilustrovane bajke je nekomercijalni projekat"

U projektu je učestvovalo osmoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama i osmoro djece koja se tipično razvijaju, iz podgoričkih škola u kojima se implementira program inkluzivnog obrazovanja, a koja nisu bila obuhvaćena/involvirana u prethodnim projektima naše organizacije.

Kao i u prethodna dva projekta koje je NVO Punkt realizovao sa istom ciljnom grupom, angažovali smo ovu djecu jer se ovaj broj pokazao kao optimalan za kreiranje njihovog osjećaja sigurnosti i osjećaja ravnopravnosti, tj. postojanja jednakih šansi za učešće u projektu i za realizaciju njegovih ciljeva, kao i da se svakom pojedinačnom djetetu posveti značajna pažnja profesionalaca angažovanih na projektu tokom odvijanja radionica", kazao je Šuković i naveo da efikasnost bajki zavisi od načina na koji ih činimo bitnim i relevantnim za slušaoce i čitaoce.

"Možda je jedna od najboljih lekcija kojima nas bajke uče sljedeća: niko se od nas ne uklapa savršeno u ovaj svet, ali ipak, svi zajedno treba nekako da se uskladimo.

Kreiranje crnogorske ilustrovane bajke je nekomercijalni projekat čiji je ekskluzivitet sadržan u činjenici da finalni produkt namijenjen djeci sama djeca i stvaraju, čime se „bajkovito“ zatvara krug", kazao je Šuković.

Projekat je realizovan u saradnji sa Fondom za aktivno građanstvo (fAKT) uz podršku Kooperative holandskih fondacija za centralno-istočnu Evropu (CNF CEE).

Promociju bajke i distribuciju štampanog izdanja u predškolskim i školskim ustanovama širom zemlje pomogli su Ministarstvo prosvjete i Erste banka. NVO Punkt je 2011. bio finalista za Nagradu za društvene integracije koju svake druge godine dodjeljuje ERSTE fondacija.

Bonus video: