Umro Džejms Herbert

Svjetsku slavu Herbert je stekao sa debitantskim romanom "Pacovi", u kom je eksploatisao gorući problem Londona - ogroman broj pacova koji nadmašuje ljudsku populaciju
0 komentar(a)
Džejms Herbert, Foto: Beta/AP
Džejms Herbert, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2013. 18:16h

Pisac Džejms Herbert, čiji je roman "Pacovi" u Velikoj Britaniji, paralelno sa "Keri" Stivena Kinga u SAD, pokrenuo veliki "bum" moderne horor proze, umro je u 69. godini, javljaju svetski mediji.

Herbert je preminuo u srijedu uveče u svojoj kući u Saseksu na jugu Engleske, saopštio je njegov izdavač, ne preciziravši uzrok smrti.

Svjetsku slavu Herbert je stekao upravo sa debitantskim "palp" romanom "Pacovi" (1974), u kome je eksploatisao gorući problem Londona - ogroman broj pacova koji višestruko nadmašuje ljudsku populaciju.

Ovaj roman, mješavina žanrova katastrofe, horora i naučne fantastike, objavljen je iste godine kad i Kingov debitantski roman "Keri", i prikazuje šta se desava kad ogromni mutirani pacovi počnu da napadaju stanovnike Londona - usljed ljudske greške.

Dok se King usredsređivao na likove i njihove odnose, Herbert se opredijelio za šokantne, nerazblažene prikaze užasa. Ta taktika mu je donijela prilično loše književne kritike, ali i 100.000 prodatih primjeraka "Pacova" - za samo dvije nedjelje.

Njegov debi roman je 1982. godine dobio filmsku adaptaciju pod nazivom "Deadly Eyes". Po njemu su napravljene i video igre za "Komodor 64" i "ZX Spektrum".

Herbert, koji je odrastao u poratnom, razrušenom Londonu, često se kao dijete suočavao sa pacovima, i najezda ovih životinja nadahnula je još dva njegova romana.

"Leglo" je objavljeno 1979. godine, a "pacovska trilogija" je završena "Carstvom pacova" (1984), jednom od najambicioznijih i najmračnijih Herbertovih knjiga u kojoj se radnja dešava u Londonu - za vrijeme i neposredno nakon nuklearnog rata.

Među 23 Herbertova romana značajno mjesto zauzimaju "Magla" (1975), nagrađivani "Preživio" (1976), "Srećko" (1977) i "Ukleto" (1988). Njegov posljednji roman "Ash" objavljen je prošle godine.

Herbert važi za jednog od najvećih majstora horor žanra, a ta titula mu je i zvanično dodijeljena 2010. godine. Iste godine, zbog velikog doprinosa britanskoj kulturi, odlikovala ga je kraljica Elizabeta Druga.

Poznat je i po tome što nije pisao kratke priče, već je od starta pisao romane. Prevođen je na 33 svjetska jezika i knjige su mu prodate u više od 54 miliona primjeraka.

Nekoliko njegovih romana je ekranizovano, a jedan od posljednjih "The Secret of Crickley Hall" pretvoren je u Bi-Bi-Sijevu (BBC) TV seriju, koja je premijeru imala prošlog decembra.

Bonus video: