Podgorički ultramaraton 30. marta

Podgorički ultramaraton održava se 13. put, a ultramaratonci će i ove godine trčati ulicom Crnogorskih serdara, pored brda Ljubović
78 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 14:51h

Na međunarodnom ultramaratonu na 50 kilometara, Montenegro 2013, koji će biti održan 30. marta u Podgorici, očekuje se učešće oko 40 takmičara, saopštili su danas organizatori.

Podgorički ultramaraton održava se 13. put, a ultramaratonci će i ove godine trčati ulicom Crnogorskih serdara, pored brda Ljubović.

Kružna staza duga je kilometar, a ultramaratonci će petu godinu uzastopno trčati na 50 kilometara.

Vremenski limit za takmičenje je ograničen na šest sati, pa će zvaničan rezultat važiti samo onim takmičarima koji 50 kilometara pređu za to vrijeme.

Ultramaraton će biti i zvanično prvenstvo Crne Gore, a održava se u okviru manifestacije Dan trčanja Podgorice.

Predsjednik Organizacionog odbora Milorad Backović kazao je da predstojeća manifestacija, pored takmičarskog dijela, ima za cilj i promociju atletike kao kraljice sportova.

"Tradicionalna manifestacija u najtežoj atletskoj disciplini. Očekujem masovno sportsko takmičenje, čiji akter može biti svako ko želi. Obaveza nam je da mladima pokažemo da je sport jedan od osnovnih preduslova zdravog životra", kazao je Backović na konferenciji za novinare.

Backović je čestitao medalje na Evropskom kupu u Kasteljonu bacaču diska i kugle Danijelu Furtuli.

Generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore Milan Madžgalj kazao je da je staza sertifikovana i da se nalazi u kalendarima Evropske i svjetske atletske federacije i Atletskog saveza Crne Gore.

"Očekujem nastup takmičara iz Crne Gore, Albanije, Makedonije i Francuske. U glavnoj trci očekujemo oko 40 takmičara", kazao je Madžgalj.

On je podsjetio da su prošle godine pobijedio Makedonac Zoran Dimov, dok je najizdržljiviji Crnogorac, Cetinjanin Miloš Malidžan.

U okviru ultramaratona predviđene su trke učenika od prvog do četvrtog razreda na 400 metara, pionirki na 600, pionira i juniorki na 800, juniora na hiljadu metara, seniorki na pet hiljada i seniora na deset hiljada metara.

Saopšteno je da je trka na pet i deset kilometara zvanično prvenstvo Crne Gore na cesti.

Biće održan i bacački miting, u Tološkoj šumi, u bacanju diska i kugle, u svim uzrastima – memorijal Vojo Vračar, u čast istaknutog crnogorskog atletičara.

Početak manifestacije zakazan je za deset, dok će sat kasnije startovati ultramaratonci.

Bonus video: