Novo vještačenje i ponovna rekonstrukcija nesreće

Porodica Bektašević je više puta ukazivala na navodne propuste tužilaštva i suda jer nije optužen drugi učesnik ove nesreće, vozač ‘audija’ Bektašević, protiv kojeg nije podnesena nijedna krivična prijava već je kao vinovnik nesreće saslušan u svojstvu svjedoka
153 pregleda 0 komentar(a)
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.06.2018. 19:53h

Bjelopoljac Anes Striković (21) i u ponovljenom postupku nije priznao da je kriv za smrt sugrađanina Kenana Bektaševića (21), koji je stradao kao njegov saputnik u septembru prošle godine.

Presudu na 6 godina zatvora u bjelopoljskom Višem sudu, ukinuo je Apelacion sud Crne Gore i predmet vratio na ponovno suđenje.

Vijeće sutkinje Vanje Rakonjac usvojilo je predloge odbrane optuženog i branioca oštećene porodice da se uz određivanje komisije vještaka saobraćajne struke, kako je to naloženo ukidnim rješenjem

Apelacionog suda, kao svjedoci ponovo saslušaju vozač “audija A6” Enes Bećirović, Elvan Karalić, majka optuženog Zeliha Striković i ujak pokojnog Bektaševića Veršigora Bulatović, kao i da se odredi nova rekonstrukcija.

Na jučerašnjem suđenju kao svjedok se nije pojavila Strikovićeva maloljetna supruga M. S. (17), iako je njeno saslušanje naloženo, nakon zahtjeva odbrane i porodice optuženog. Kako su izjavili članovi njene porodice ona se nije pojavila zbog bolesti.

U odluci Apelacionog suda stoji da Viši sud nije na jasan i nedvosmislen način utvrdio mjesto fizičkog kontakta Strikovićevog i Bećirovićevog vozila.

Porodica Bektašević je više puta ukazivala na navodne propuste tužilaštva i suda jer nije optužen drugi učesnik ove nesreće, vozač ‘audija’ Bektašević, protiv kojeg nije podnesena nijedna krivična prijava već je kao vinovnik nesreće saslušan u svojstvu svjedoka.

Da je Bećirović uzročnik nesreće tvdila je i odbrana opuženog, koji je na jednom suđenju rekao da ga je Bećirović okrznuo, dok je na drugom istakao da ne zna da li je došlo do kontakta i ko je koga udario.

Prema optužnici, Striković je u noći 24. septembra izgubio kontrolu nad svojim “fijatom” prilikom kontakta sa “audijem” Enesa Bećirovića, kojeg je preticao.

Striković je ostvario kontakt sa “audijem”, udarivši ga zadnjim desnim dijelom vozila u bočni zadnji dio, nakon čega je je izgubio kontrolu nad vozilom, koje je skrenulo na desnu kolovoznu traku, prešlo na lijevu i udarilo u bankinu a potom i u stub rasvjete, tvrdi tužilac.

Bektašević, koje se nalazio na zadnjem sjedištu vozila stradao je na licu mjesta.

Suđenje se nastavlja 10. septembra.

Bonus video: