Posebna jednica povučena iz Bara bez obrazloženja

Istražni organi godinama znali o visokom stepenu kriminaliteta u gradu pod Rumijom, ali rezultata nema
325 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 16:50h

Iako su godinama policijski podaci pokazivali visok stepen kriminaliteta u Baru, on je posebnu pažnju tužilaštva, MUP- a i Ministarstva pravde zaslužio tek nakon ubistva braće Dejana i Ljubomira Gojačanin i propusta policije i pravosuđa, koji su uslijedili nakon toga.

Država je poslije tog brutalnog ubistva, kao prvi odgovor kriminalu, u taj lučki grad poslala gotovo cjelokupan sastav Posebne jedinice policije. To je rezultiralo farsičnim hapšenjem barskih biznismena Škerovića i na tome se sve završilo.

O grešakama nakon nedavnog hapšenja Rajka i njegovog sina Pavića Škerovića, navodno djela Bujićevog klana, još se vijeća, ali kriminalne bande u Baru nijesu ni načete.

Uprava policije, uprkos tome, povukla je Posebnu jedinicu iz grada pod Rumojom.

“Posebna jedinica policije se sada ne nalazi u Baru. Angažovanje PJP u narednom periodu će se razmatrati shodno relevatnim procjenama i potrebama obavljanja policijskih poslova i zadataka,” saopšteno je “Vijestima” iz UP.

Niko od tužilaca i advokata neće da razgovara

Oni nijesu objašnjavali na osnovu čega je procijenjeno da više ne postoji potreba za vanrednim policijskim angažmanom u tom lučkom gradu, posebno što je tužilaštvo saopštilo da istražuju kriminalne grupe. U tom poslu je glavno više tužilaštvo u Podgorici, koje je, zbog ozbiljnosti situacije, preuzelo rukovođenje izviđajima i istragama u svim slučajevima gdje ima sumnje da su počinioci ili organizatori članovi kriminalnih organizacija koje djeluju u Baru.

Barski tužilac Milenko Magdalinić, kao ni njegovi prethodnici Zoran Radović, Sonja Mažibrada, Goran Petrović nijesu ni načeli barski kriminalni milje, ali ni snosili odgovornost zbog toga. Kao ni policijski zvaničnici koji su pisali izvještaje o visokoj stopi kriminaliteta u Baru, koji se u većini izvještaja međunarodnih istražitelja pominje kao mjesto u koje uplovljavaju tereti sa drogom.

“Vijesti” su kontaktirale većinu bivših tužioca i advokata koji zastupaju barske kriminalce, ali niko od njih nije bio voljan da razgovara na ovu temu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” do barskog Osnovnog suda su povremeno stizale optužnice i zahtjevi za sprovođenje istrage protiv nekih viđenijih kriminalaca u Baru, ali su one rijetko dobivale pečat pravosnažnosti.

Predsjednik barskog Osnovnog suda Goran Šćepanović nije želio da odgovori na pitanje “Vijesti” o tome koliko je predmeta aktivno protiv šefova kriminalnih grupa u tom gradu i da li ima zastarjelih.

Primorski gradovi problematični

U Izvještaju Uprave policije iz 2007. o kome je raspravljala i Skupština Crne Gore, piše da je stopa kriminaliteta u Područnoj jedinici Bar 20,2 odsto, što je, kako se zaključuje, iznad prosjeka.

Nakon Podgorice i Nikšića, najveći broj krivičnih djela je bio registrovan u Baru. Međutim, zaključuje se da je “analizom stanja i kretanja kriminaliteta u poslednjih pet godina utvrđena stabilizacija u PJ Bar” i da su oni “ostvarili najbolje rezultate na rasvjetljavanju krivičnih djela - 68,5 odsto”.

Naredne godine policija je zabilježila pad kriminaliteta, a zatim 2009. ponovo rast.

“Najveći broj krivičnih djela je registrovan na području nadležnosti PJ Podgorica, slijede područne jedinice Bar i Nikšić. Najveći broj krivičnih djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga otkriven je u zoni odgovornosti područnih jedinica Podgorica, Herceg Novi i Bar, gdje se bilježi 73,1 procenat ove problematike,” navodi se u dokumentu koji je poslanicina prezentirao bivši direktor UP Veselin Veljović.

Tokom 2010. Uprava policije je na nivou države registrovala pad kriminaliteta, međutim primorski gradovi su i dalje problematični.

“Najveću stopu kriminaliteta ima PJ Budva (31,5), dok su stope kriminaliteta iznad prosječne registrovane u PJ Bar (15,6), PJ Herceg Novi (12,2) i PJ Nikšić (12). Rezultate na rasvjetljavanju krivičnih djela ispod prosjeka ostvarile su: PJ Bijelo Polje - 64,7 procenata, PJ Budva – 62,1odsto, PJ Berane - 58,4 procenata i PJ Bar 52,5 odsto,” navodi se u izvještaju.

Šest kriminalnih grupa

U dokumenatu OCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala u Crnoj Gori piše da u Baru operiše šest kriminalnih grupa, koje imaju široku lepezu nelegalnih poslova, počev od šverca droge do zelenašenja i reketiranja.

Policijski podaci, koji se citiraju u ovom dokumentu koji su “Vijesti” ranije objavile, ukazuju da je klan Luke Đurovića najjači i na vezi sa Beograđaninom Lukom Bojovićem, koji je uhapšen u Španiji i vezuje se za šverc kokaina i odbjeglog narkobosa Darka Šarića.

Armin-Muša Osmanagić koga policija tretira kao vođu drugog klana u Baru, dovođen je u vezu sa ubistvom urednika “Dana” Duška Jovanovića, navodno “pere” novac kupovinom nekretnina.

Tu su zatim klan Veselina Bujića, oca Šćepana Bujića osumnjičenog da je pucao u braću Gojačain, zatim grupe braće Dragoslava i Duška Ivanovića, Stojana i Vlada Sekulovića i Nikole Spasojevića.

O njihovim poslovima i policijskim operativnim podacima mediji su pisali u više navrata, ali dokazi za teška krivična djela ih još nijesu doveli pred sud.

Iza rešetaka su jedino Ljubo Bigović, osuđen za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, i Alen Peročević, uhapšen zbog prodaje droge.

Škerovićima tražili oružje droga ih iznenadila

Dva dana nakon ubistva braće Gojačanin, istražni sudija Osnovnog suda u Baru Ljiljana Joković potpisala je, na zahtjev zamjenika osnovnog tužioca Višnje Medojević, naredbu za pretres stana Rajka Škerovića, kao i njegovog ugostiteljskog objekta.

Dan kasnije 21.februara sudija je potpisala i naredbu za pretres stana Pavića Škerovića i njegovog vozila “reno megan”. Naredbe se izdaju, kako piše u njima, zbog sumnje da su Škerovići počinili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja. Nakon tog pretresa, nastao je ping-pong postupak određivanja pritvora, jer je policija u njihovim prostorijama našla 15 paketića heroina i 46 kokaina, sakrivenih u ladici šporeta.

Policija je našla i vagicu za mjerenje, pištolje i puške... Uprava policije nije odgovorila na pitanje “Vijesti” od kada su im Škerovići interesantni, navodeći da “ne saopštava operativne podatke kojima raspolaže, već samo u vezi procesuiranih krivičnih djela”.

Policiji se, međutim, predao njihov sugrađanin Veljko Bulatović, rekavši tada da njemu pripada droga pronađena u objektima barskih biznismena.

U 2012. registrovano najviše krivičnih djela

  • Barska policija je 2008. registrovala 733 krivičnih djela od kojih je rasvijetlila 652. U toj godinisu desila su se tri ubistva, koja su rješena. Specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala podnijete su četiri krivične prijave protiv 20 lica, a procijenjena šteta nastala krivičnim djelima koja su procesuirana je 3.154.403 eura.
  • U 2009. registrovano je 739 krivičnih djela, od kojih je rasvetljeno 626. Među njima su četiri ubistva od koji su dva rasvijetljena. Specijalnom tužiocu je podnijeto šest krivičnih prijava protiv tri lica, a procijenjena materijalna šteta je 480.000 eura.
  • U 2010. registrovano je 644 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 514. U tom periodu su bila dva ubistva i oba su rasvijetljena. Specijalnom tužiocu podnijete su dvije krivične prijave protiv dva lica, zbog sumnje da su počinila četiri krivična djela kojim je nastala šteta procijenjena na 800.000 eura.
  • U 2011. godini registrovano je 730 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 541. Od toga je jedno ubistvo, čiji je počinilac pronađen. Specijalnom tužiocu podnijeta je jedna prijava protiv 15 lica, zbog osnovane sumnje da su počinila 32 krivična djela.
  • U 2012. registrovano je 803 krivičnih djela a rasvijetljeno je 685. Jedno je ubistvo čiji je izvršilac procesuiran, a specijalnom tužiocu nije podnijeta nijedna krivična prijava.

Galerija

Bonus video: