Odluka tužilaštva

Optužnica protiv Kožara i Bojića zbog sumnje da su kao saizvršioci usmrtili Šoškića

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom vozila Šoškića pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju Bojića i Kožara i pobjegao
126 pregleda 7 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Beća Čoković
Željko Bojić, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 20.03.2013. 19:49h

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv policajaca iz Berana Željka Bojića i Adnana Kožara, koji se terete da su kao saizvršioci ubili sugrađanina Miroslava Šoškića.

Traženo je i produženje pritvora okrivljenima, o čemu će odlučiti vanpretresno vijeće Višeg suda, koje će, takođe, raspravljati i o pravosnažnosti optužnice.

Branilac Bojića, advokat Velibor Marković u telefonskom razgovoru potvrdio je „Vijestima“ da je optužnica podignuta i ocijenio da to nije iznenađenje s obzirom na "svakodnevne medijske pritiske".

"Kojima je podleglo i tužilaštvo... Optužnica je samo prepis naredbe za sprovođenje istrage sa činjeničnim opisom i pravnom kvalifikacijom", kazao je Marković.

Miroslav Šoškić

Bojić i Kožar su uhapšeni krajem novembra po nalogu tužilaštva, nakon što je iz Beograda stigao nalaz supervještačenja iz Beograda, u kom su potvrđene tvrdnje ljekara obducenta sudskog vještaka dr Miodraga Šoća, koji je 12. aprila izvršio ekshumaciju i konstatovao u zvaničnom nalazu da je smrt bila nasilne prirode.

On je do detalja opisao povrede u predjelu glave koje su, kako je utvrdio, nastupile od "jako zamahnutog mehaničkog oruđa".

U okviru istrage, u Višem držanom tužilaštvu saslušano više od 15 svjedoka i prema nezvaničnim informacijama radi se o osobama koje su bile zaposlene u CB Berane u vrijeme kada je nađeno beživotno tijelo mladića

Šoškić je nestao 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom. On je, nakon što je zaustavljen u automobilu pred zgradom u kojoj je živio, u kasnim noćnim satima priveden u zgradu policije sa drugom.

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom vozila Šoškića pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju Bojića i Kožara i pobjegao.

Prema toj verziji, on se uputio prema gradu, a zatim mračnom i uskom ulicom skrenuo u pravcu Lima, dok je za njim jurila policija. Šoškić je, navodno, pred potjerom ušao u rijeku i zaplivao, dok ga je policija od toga odvraćala. Na obali je ostala samo pocijepana jakna.

Naknadno je utvrđeno da u krvi nastradalog mladića nije bilo tragova alkohola ili narkotika.

Njegov otac Vladimir Šoškić od početka je tvrdio da se njegov sin nije utopio, već da je nasilno stradao i bačen u vodu.

U okviru istrage, u Višem držanom tužilaštvu u Bijelom Polju saslušano više od 15 svjedoka i prema nezvaničnim informacijama radi se o osobama koje su bile zaposlene u Centru bezbjednosti Berane u vrijeme kada je nađeno beživotno tijelo mladića.

Jedan od branilaca osumnjičenih policajaca, advokat Branislav Lutovac, ranije je saopštio da su svjedoci izjavili da su Bojić i Kožar odgovorno i profesionalno izvršavali radne zadatke i da nije bilo propusta niti prekoračenja ovlašćenja u njihovom radu.

Preporučujemo za Vas