Pjesnici na gradskom trgu čitaju poeziju, Nikola Vranjković specijalni gost

“Pjesnici, pjesnikinje i recitatori će dobiti priliku da proslave ovaj veliki dan i da podjele sa građanima Podgorice svoje stihove"
84 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 16:34h

Povodom 21. marta Svjetskog dana poezije na Trgu Republike u Podgorici NVO Vive L'Art i Neformalna grupa pjesnika, studenata i građana organizovaće pjesničko okupljanje od 13 do 17 sati. Specijalni gost biće pjesnik i član “Blok auta” Nikola Vranjković.

“U cijelom svijetu 21. mart se slavi kao Dan poezije i mnogi pjesnici čekaju taj dan kako bi, javno čitajući svoja najnovija poetska djela, predstavili svoj rad velikom broju ljudi”, kazala je organizatora Jovana Stojanović .

“Pjesnici, pjesnikinje i recitatori će dobiti priliku da proslave ovaj veliki dan i da podjele sa građanima Podgorice svoje stihove, kao i da nas podsjete na stihove pjesnika kojima se divimo. Ovaj događaj bi bio sjajna prilika za afirmaciju crnogorskih pjesnika i veliki kulturni događaj za Podgoricu, koji bi mogao da preraste u tradiciju”, kazala je Stojanović.

"Osnovci će imati priliku da predstave svoje prve radove. Nakon toga poeziju će čitati neafirmisani crnogorski pjesnici, studenti i srednjoškolci. Posjetioci će imati priliku da se druže sa crnogorskim savremenim pjesnicima i pjesnikinjama čije je prijavljivanje za učešće još uvijek u toku”, najavila je organizatorka.

U okviru akcije “Poezija na poklon” građani će dobiti knjige od pjesnika i pjesnikinja

U okviru akcije “Poezija na poklon” građani će dobiti knjige od pjesnika i pjesnikinja.

Povodom Svjetskog dana poezije u Biblioteci Gimnazije "Slobodan Škerović" u 19 i 30 sati biće održano "Veče soneta". Stihove najpoznatijih pjesnika ove prefinjene pjesničke forme govoriće članovi recitatorske sekcije Ivan Radović i Nevena Petrović. "Veče soneta" biće svojevrsna antologija ove lirske forme, i recitovaće se soneti Dantea, Petrarke, Šekspira, Bodlera, ali i pjesnika slovenskog juga Prešerna, Dučića, Ujevića, Zogovića.

Datum „21. mart“ UNESCO je 1999. godine proglasio Svjetskim danom poezije sa ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i promovisanja poezije širom svijeta.

Galerija

Bonus video: