Previše "korisnih nejasnoća"

U pomenutom “Konkursu za upis studenata” nema ni pomena o akreditovanom integrisanom akademskom studijskom programu Arhitektura
311 pregleda 0 komentar(a)
Arhitektonski fakultet Podgorica, Foto: Borislav Vukićević
Arhitektonski fakultet Podgorica, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 30.06.2018. 17:00h

I tako, sve uz smijeh i šalu, dočekasmo i ovaj veliki dan...

Na Internet stranici Univerziteta Crne Gore - Arhitektonskog fakulteta u Podgorici (ucg.ac.me/af) - osvanula je prije desetak dana obavijest naslovljena “Konkurs za upis u prvu godinu studija i informacija za prijemni ispit”.

Podrazumijeva se, valjda, da obavijest nije sadržavala apsolutno nikakve informacije po pitanju Konkursa za upis u prvu godinu studija. Zna se da su maturanti/kandidati - a pogotovo maturantkinje/kandidatkinje - koje će danas pristupiti polaganju prijemnog ispita za upis na Arhitektonski fakultet - dovoljno su visprene da dokument naslovljen “Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija UCG za studijsku 2018-2019 koji se finansiraju iz Budžeta CG” - iza kojega stoji Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore - potraže na Internet stranici UCG (ucg.ac.me), ili na Internet stranici bilo kojeg drugog fakulteta koji pripada UCG - osim AF PG, naravno.

A što se tiče informacija vezano za prijemni ispit - uz pomenutu obavijest imamo dokument naslovljen “Informacije za polaganje dopunskog ispita za upis studenata u prvu godinu studija”.

Prijemni ispit je isto što i dopunski ispit, neka vas to ne buni. Pa kaže:

“Ispit se polaže u jednom danu i sastoji se iz:

  1. dio: Test provjere opštih znanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture (ma što to značilo - op.a.)
  2. dio: Test provjere razumijevanja prostornih odnosa i prostorne logike (ma što to značilo - op.a.)

Svaki od testova sadrži po 10 pitanja/zadataka./ Testovi se ocjenjuju pojedinačno./ Konačna ocjena na ispitu je srednja vrijednost ocjena oba testa (ako se testovi ocjenjuju pojedinačno - čemu onda konačna ocjena? - op.a.)./ Negativna ocjena je eliminatorna iz kvalifikacionog postupka (ne znamo što znači “negativna ocjena” - op.a.)./ Ispit traje 4 (četiri) sata.”

Sad se i babo češka po glavi...

Previše je tu “korisnih nejasnoća” da bismo mogli bilo što konkretno da zaključimo o tzv. prijemnom, odnosno tzv. dopunskom ispitu za upis u prvu godinu studija.

Pitanje je, između svega ostaloga, i kojih to studija?

U obavijesti naslovljenoj “Donijet Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu studija”, koja se pojavila na Internet stranici AF PG 15. maja, bilo je najavljeno da će Univerzitet Crne Gore “u junu objaviti konkurs za prijem studenata za studijsku 2018/2019. godinu na akreditovani integrisani akademski studijski program Arhitektura, obima 300 ECTS za sticanje diplome akademskih master studija”. Taj konkurs, i uz najbolju volju, nisam uspio da iskopam na Internet stranicama AF i UCG. U pomenutom “Konkursu za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija UCG za studijsku 2018-2019 koji se finansiraju iz Budžeta CG” nema ni pomena o akreditovanom integrisanom akademskom studijskom programu Arhitektura. A na Internet stranici AF PG, pod tabom “O nama”, stoji da se na “Arhitektonskom fakultetu u Podgorici akademski studij arhitekture organizuje kao osnovni studijski program u trajanju od 3+1+1, za 4 godine - 8 semestara - 240 ECTS kredita, kojim se stiče diploma specijalista u arhitekturi. Jednogodišnji postdiplomski magistarski studij - 2 semestra - 60 ECTS kredita...”. Što je u koliziji sa informacijom o tzv. akreditovanom integrisanom akademskom studijskom programu Arhitektura.

U Zakonu o visokom obrazovanju lijepo piše - Član 10, stav 1, tačka 5): “javno važeći studijski program je akreditovani studijski program”. A Član 13a je više nego jasan - stav 1: “Poslove na obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju obavlja Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (u daljem tekstu: Agencija) u skladu sa evropskim standardima i smjernicama”. I stav 2: “Agencija:/ 1) sprovodi postupak akreditacije studijskog programa i izdaje sertifikat o akreditaciji studijskog programa”.

Dakle, Svetislav Gavrov Popović, dekan AF, crkva je u kojoj nam se valja moliti po svim pitanjima vezano za prijemni/dopunski ispit za upis na AF PG, osim po suštinskom pitanju - kojih studija? - jer je to pitanje u nadležnosti Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja. Uz konstataciju da sam ubijeđen da bi i ljudima iz pomenute Agencije i roditeljima budućih studenata AF PG - bilo draže da je vesela družina sa AF PG sve informacije vezano za upis lijepo posložila - prvo u svojim glavama - a zatim i u formi nekakvih dokumenata koji bi javnosti bili dati na uvid na Internet stranici AF PG.

I ne sviđa mi se ono “u prvu godinu studija...” - više mi se sviđa “na prvu godinu studija...”.

Adnan Čirgić - “prvi profesor crnogorskog jezika i književnosti u istoriji” - a ujedno i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost - okačio je na Internet stranici pomenutog fakulteta dokument naslovljen “Konkurs za upis NA prvu godinu osnovnih akademskih četvorogodišnjih studija (240 ETCS) za studijsku 2018/2019. godinu”. U to ime, ipak bih pare stavio na Čirgićev predlog “na” - a ne na predlog “u”, iza kojega stoji Svetislav Gavrov, dekan AF. Čirgić bi, vjerujem, ipak morao da zna te stvari bolje od Svetislava Gavrovoga...

Zamalo zaboravih da pomenem da u dokumentu naslovljenom “Informacije za polaganje dopunskog ispita za upis studenata u prvu godinu studija (AF PG - op.a.)” imamo i stavku “Neophodan pribor”, pa kaže: “tehnička olovka (sa grafitnim punjenjem - op.a.), dva trougla (vjerovatno jedan 90/45/45 i jedan 90/60/30 - op.a.), gumica za brisanje (meka kao duša - op.a.), hemijska olovka (plave boje), lična karta ili pasoš”.

A imamo i “Napomene”, pa kaže: “Početak ispita: Subota, 30. juna 2018. (to je danas - op.a.) u 08:30 h/ Kandidati treba da se okupe na dan polaganja ispred ulaza u zgradu Arhitektonskog fakulteta u Podgorici u 08.00 h./ Detaljna upustva za polaganje dopunskog ispita kandidati dobijaju na dan polaganja istog”.

I tako, sve uz smijeh i šalu, dočekasmo i ovaj veliki dan...

Juče smo Rudi, Sid i ja (pod konspirativnim imenom: Kritičar) imali posljednje konsultacije pred prijemni ispit...

- Rudi, oči moje - rekoh - deder čekni, molim te, je li onaj naš omiljeni pasus o kulturološkom i istorijskom sedimentu na prostorima Crne Gore još uvijek na Internet stranici AF PG...

- Nećete vjerovati...

- Što? Nisu valjda sklonili to biserje od neprocjenjive povijesne vrijednosti?

- Nisu, naravno, hehehehe. Pa kaže (čita naglas):

“Kulturološki i istorijski sediment na prostorima Crne Gore vodi poreklo (poreklo - op.a.) od kulture Rimskog - carstva: Zapadnog istočnog sa jedne strane, kao i spontanog autohtonog narodnog stvaralaštva slovenskog porijekla (porijekla - op.a.). Specifičnost uslova pod kojima se razvijao i izgrađivao duh, na ovom području našao je odjeka u narodnom moralu, književnosti, melosu, slikarstvu, kostimu, rukotvorinama, narodnoj arhitekturi...”.

Nakon ovog pasusa smo ćutali minut, dva... tri, četiri, pet...

- A kako je bilo - Sid konačno prekide ćutanje - kad ste vi, gospodine Kritičaru, polagali prijemni ispit?

- Kao prvo, nismo se okupljali ispred ulaza u zgradu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, nego u samoj zgradi, molim lijepo.

A kao drugo...

OK, nastavak naredne subote (ili neke druge)...

Bonus video: