Abdulah Sidran: Crna Gora nisu samo sela i planine

Abdulah Sidran je u intervjuu za “Vijesti” objašnjava dokle se stiglo sa pričom o filmu "Prvi put sa ocem na izbore"
72 pregleda 0 komentar(a)
Abdulah Sidran, Branislav Mićunović, Foto: Arhiva Vijesti
Abdulah Sidran, Branislav Mićunović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.03.2013. 11:38h

Scenario “Prvi put sa ocem na izbore” poznatog bosanskohercegovačkog pisca i pjesnika Abdulaha Sidrana, prerađen je za crnogorske prilike, kako je ranije najavljivano, međutim, sa realizacijom filma se još stoji.

"Period adaptacije je, zbog bolesti autora, prolongiran i tekst dostavljen Ministarstvu krajem oktobra prošle godine"

Ministarstvo kulture napravilo je ugovor 2011. godine, koji je potpisan od strane ministra kulture Branislava Mićunovića i pisca i scenariste Abdulaha Sidrana, na Sajmu knjiga u Podgorici. Ministarstvo je tada od Sidrana otkupilo ekskluzivno pravo raspolaganja scenarijom, a film je, po tadašnjem dogovoru, trebalo da režira Branko Baletić.

Abdulah Sidran je u intervjuu za “Vijesti” koji će u srijedu 20. marta biti objavljen u cjelosti, odgovorio i na pitanje dokle se stiglo u ovoj priči.

"Filmadžije su uradile svoj dio posla. Pjesnik i dramaturg Obrad Nenezić uradio je odličnu preradu scenarija sa bosanskih na crnogorske uslove. Ko ne zna da je scenarij postojao ranije, ne bi mogao prepoznati da je rađena adaptacija. Režiser Branko Baletić 'ima film u glavi', obišli smo lokacije, našli fantastične urbane prostore" rekao je Sidran.

Ministarstvo kulture je na pitanje “Vijesti” o toku realizacije tog projekta odgovorilo:

"Period adaptacije je, zbog bolesti autora, prolongiran i tekst dostavljen Ministarstvu krajem oktobra prošle godine, posredstvom reditelja Branka Baletića, koji je bio saradnik – konsultant gospodinu Sidranu na adaptaciji scenarija".

Ministarstvo ekskluzivni zastupnik

Ministarstvo je potvrdilo “Vijestima” da se u februaru 2011. godine sporazumjelo s čuvenim piscem da se napravi adaptacija njegovog teksta “Prvi put s ocem na izbore” u filmski scenario, koji bi bio prezentiran filmskim producentima radi snimanja filma.

"Ugovor ne sadrži obavezu da gospodin Baletić bude reditelj tog filma, ili da taj film mora biti snimljen tokom ove godine"

Ministarstvo je ekskluzivni zastupnik u prezentaciji filmskog scenarija “Prvi put s ocem na izbore” pred producentima, u roku od tri godine od dana dostavljanja adaptiranog teksta.

Prema ugovoru, Ministarstvo ima ekskluzivno pravo da do kraja oktobra 2015. godine koristi scenario za prezentaciju producentima radi snimanja filma.

"Dakle, ugovor ne sadrži obavezu da gospodin Baletić bude reditelj tog filma, ili da taj film mora biti snimljen tokom ove godine, kako vi navodite u svom pitanju, niti su ta pitanja predmetom ovog ugovora.

To je ugovor kojim su utvrđene obaveze: autora (da napravi adaptaciju teksta u određenom roku) i Ministarstva (da u periodu od 3 godine bude ekskluzivni zastupnik prezentacije scenarija pred producentima zainteresovanim da po njemu snime film)", kazala je zamjenica ministra kulture Dragica Milić.

Urbano lice identiteta

Abdulah Sidran kaže da će se stvar možda radikalno ubrzati onoga časa kad neki važan politički faktor prepozna da je ovaj, ovakav film uistinu fantastična mogućnost da Crna Gora Evropi i svijetu pokaže urbano lice svoga identiteta.

"Radnja filma se dešava poslije pada Aleksandra Rankovića, kada glavni junak, otac porodice, povjeruje da bi mu mogla biti vraćena građanska prava"

"Ono postoji, a dosadašnji crnogorski film ga nije ni dotakao! Kao što se u izvrsnim programima crnogorskih televizija brižljivo njeguje i mediteranska komponenta crnogorskog identiteta, tako bi trebalo poraditi i na njegovoj urbanoj komponenti.

Crna Gora nisu samo sela i planine! Taj se stereotip mora odbaciti i Crnu Goru svijetu pokazati onakvom kakva jeste i kakva želi da bude – moderna i urbana država na jugu Evrope. Takav se posao najefikasnije obavlja snagom filmskoga djela i medijskom prodornošću filmske umjestnosti", kazao je Sidran.

Sidran je nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom kuture 2011. godine kazao da je namjera da se napravi autentičan crnogorski film.

"Radnja filma se dešava poslije pada Aleksandra Rankovića, kada glavni junak, otac porodice, povjeruje da bi mu mogla biti vraćena građanska prava. Iz toga nastaje jedna dramatična fabula. Nastojaću da vam fabula bude što razumljivija. Dako i meni Bog da zdravlja da to zajedno sa vama u bioskopu odgledam", kazao je tada Sidran.

Reditelj zavisi od producenta

"Gospodin Sidran je, u neformalnim razgovorima, kao jednog od potencijanih reditelja tog filma predlagao gospodina Baletića, ali kao i kod produkcije svakog drugog filmskog projekta, filmska ekipa (autorska, umjetnička, trehnička), zavisiće prvenstveno od budućeg producenta filma.

Ministarstvo kulture će tokom ove godine, organizovati na filmskim marketima u Crnoj Gori i regionu prezentaciju projekta, s uvjerenjem da ćemo, polazeći od referenci autora i uspjeha filmova koji su do sada realizivani po njegovim scenarijima, naći zainteresovanog producenta", objasnila je Milić.

Bonus video: