Pravi razlozi zbog kojih vam je uvijek hladno

Ako štitna žlijezda radi slabijim kapacitetom, vjerovatno će vam biti hladnije nego drugima oko vas
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 12:35h

I pored toga što ste se slojevito obukli vama je stalno hladno?

Pročitajte koji zdravstveni problemi mogu biti uzrok vaše snižene tjelesne temperature.

Štitna žlijezda radi usporeno

Štitna žlezda kontroliše metabolizam, a ako radi slabijim kapacitetom, vjerovatno će vam biti hladnije nego drugima oko vas.

Fali vam gvožđe

Gvožđe dostavlja kiseonik ćelijama kojima je potreban za proizvodnju energije, pa nizak nivo gvožđa može objasniti zašto imate osjećaj hladnoće. Idite kod ljekara i testirajte feritin u krvi. To je protein uz koji se "skladišti" gvožđe.

Nedovoljno spavate

Nedovoljno odmora remeti nervni sastav koji učestvuje u regulisanju tjelesne temperature. Prije nego što je svijet upoznao internet, Amerikanci su spavali u prosjeku devet sati tokom noći. Danas, u prosjeku spavaju manje od šest i po sati.

Imate bolesnu cirkulaciju

Ako osjećate bol u rukama čim se nađete za zimskom vazduhu možda imate Rejnoovu bolest. Do bolesti dolazi, jer se krvne žile i manje arterije stisnu i ograniče cirkulaciju u ekstremitetima, posebno na prstima ruku, u koje ne dolazi dovoljno krvi pa poplave ili pocrne, a osoba osjeti i bolove. Uzimanje magnezijuma može pomoći da se ublaže simptomi.

U posljednje vrijeme u Britaniji se eksperimentiše sa ljekovima kao što su Prozak (antidepresiv) i Vijagrom, a prvi rezultati s inekcijama Botoksa pokazali su dobre rezultate.

Imate gljivične infekcije

Gljivične infekcije kandidom mogu uzrokovati toliko stresa pa čak i ometati rad hipotalamusa koji je povezan s kontrolom temperature. Osim hladoće, simpomi infekcije kandidom mogu biti spazam debelog crijeva, te upale sinusa koje prati neprestano curenje nosa.

Kako biste se oslobodili kandide uzmite probiotike i izgladnite parazite jedući najviše 25 grama šećera dnevno (ili sto kalorija).

Patite od psihološke krize

Čak i niski nivoi stresa koji vas prate duže vrijeme mogu djelovati loše na hipotalamus, koji između ostalog reguliše štitnu žlijezdu. Mnogi zdravstveni naučnici smatraju da osjećaj sreće i zadovoljstva psihom mogu uticati na vašu fizičku energiju.

Premršavi ste

Razlog zbog kojeg kitovi mogu plivati u hladnom moru je zato što imaju mnogo sala. Isto tako, ako ste premršavi tj. nemate dovoljno masnog tkiva za izolaciju, postajete osjetljivi na hladnoću. Indeks tjelesne mase ne bi smeo da bude ispod 18,5 što je najniža brojka s kojom još uvijek spadate u kategoriju "normalne" telesne težine.

Galerija

Bonus video: