Ruski PEN predložio Fazila Iskandera za Nobelovu nagradu

"Smatram da je Iskanderov roman „Sandro iz Čehema” najbolji roman ruske književnosti 20. vijeka", napisao je Bitov
72 pregleda 0 komentar(a)
Fazil Iskander, Foto: Peoples.ru
Fazil Iskander, Foto: Peoples.ru
Ažurirano: 18.03.2013. 11:31h

Ugledni pisac Andrej Bitov, predsjednik Ruskog PEN-a uputio je pismo Nobelovom komitetu sa predlogom da ruski pisac Fazil Abdulovič Iskander ( 1929) dobije Nobelovu nagradu za književnost za 2013. g.

Rođen u Abhaziji, postao je ruski pisac, majstorski ovladavši ruskim jezikom

„Uvaženi članovi Nobelovog komiteta!

Jednom sam se (1998) već osmjelio i poslao vam pismo predlažući da se Beli Ahmaduljinoj dodijeli Nobelova nagrada za književnost. To je neophodno bilo učiniti tada, ali sada je, nažalost, suviše kasno (Ahmaduljina je umrla 2010, prim. B. R.).

Sad hoću da uradim isto to i dok ne bude kasno, nominovati za nagradu Fazila Iskandera, najvećeg od živih naših pisaca. Vjerujem da je Izvršni komitet Ruskog PEN-a saglasan sa mnom. Smatram da je Iskanderov roman „Sandro iz Čehema” najbolji roman ruske književnosti 20. vijeka.

U vrijeme kad je on veoma aktivno pisao, smatralo se da nije dovoljno, čak da je to i nedostatak, biti prosto dobar pisac

Ne znajući ništa o onome što se naziva „magični realizam”, on je do njega došao zahvaljujući srećnoj slučajnosti što je rođen u maloj, jedinstvenoj zemlji Abhaziji na obali Crnog mora. Ona je za njega postala lupa kroz koju je mogao da vidi svu sovjetsku imperiju.

Rođen u Abhaziji, postao je ruski pisac, majstorski ovladavši ruskim jezikom. On je postao nedostižan svojim savremenicima nastavljajući veliku tradiciju ruske književnosti. Često ga porede s Tolstojem po snazi i moći opisivanja karaktera. Za razliku od većine pisaca te epohe, koji su pokušavali da takvi budu i pretrpjeli poraz, on je imao snage da shvati čak i karakter Staljina u potpunosti prenebregavajući socijalistički realizam.

Otuda sam se odvažio da svrstam njegov roman „Sandro iz Čehejma” u red najveličanstvenijih djela evropske književnosti s takvima kao što su „Don Kihot“ ili „Dobri vojnik Švejk“. Smatram taj roman naboljim portretom propale imperije.

U vrijeme kad je on veoma aktivno pisao, smatralo se da nije dovoljno, čak da je to i nedostatak, biti prosto dobar pisac. Djela su morala biti potkrijepljena časnošću autora i Iskander je dobro poznat svojom čvrstom privrženošću humanističkim vrijednostima.

Bio bi veliki propust, ukoliko ovaj pisac ne bi dobio priznanje koje zaslužuje“, završava Andrej Bitov pismo.

Bonus video: